VLAANDEREN: – Plattelandstoerisme in eigen land zit in de lift. Dat bewijst de nieuwe brochure van vzw Plattelandstoerisme waarin gastenkamers, vakantiewoningen en hotels uit het Vlaamse platteland worden opgenomen. De voorstelling van de nieuwe brochure 2010 vond plaats in gastenverblijf Hof te Spieringen in Vollezele.

Plattelandstoerisme groeit en bloei” benadrukt Stefaan Gheysen, voorzitter van vzw Plattelandstoerisme in Vlaanderen. “Bij de start in 1989 van de federatie voor hoeve- en plattelandstoerisme waren er 22 uitbaters lid, voornamelijk uit Limburg en West-Vlaanderen. Vanaf 2005, toen vzw Plattelandstoerisme in Vlaanderen werd opgericht, waren er 228 leden, waar we momenteel 372 leden logiesuitbaters tellen”.
De vzw zet zich in voor de promotie van kwaliteitsvolle en kleinschalige logiesuitbatingen op actieve land- en tuinbouwbedrijven op het platteland. Het aanbod bestaat uit 169 gastenkamerexploitaties, 166 vakantieverblijvenexploitaties en 37 starters in een landelijke omgeving. Samen goed voor 4190 bedden.
De overnachtingen situeren zich voor 50% in West-Vlaanderen, 23% in Limburg, 12% in Oost-Vlaanderen, 8% in Vlaams-Brabant en 7% in Antwerpen. In het Pajottenland zijn zeven logiesuitbaters aangesloten bij de vzw.

De brochure en het plattelandstoerisme is constant in evolutie. De belevings- en doelgroepenlabels, toegekend door onze organisatie, versterken de unieke profilering van het logies, waardoor er beter ingespeeld kan worden op de verwachtingen van de consument. Leden logiesuitbaters vermeld in onze brochure staan voor kwaliteit en persoonlijk gastheerschap. En, dat is nu net wat de toerist in tijden van crisis verwacht.” vertelt Marleen Vandenplas, directeur van vzw Plattelandstoerisme in Vlaanderen.

Een interessant punt voor regio Pajottenland is dat de trend van het zakentoerisme dat zijn weg vindt naar kleinschalige plattelandslogies zich nog sterker doorzet. Een grote troef voor het Pajottenland dat zo dicht bij Brussel ligt.
Het valt op dat de consument kiest in functie van beleving”, vervolgt Gheysen, “vandaar dat de vzw doelgroepen- en belevingslabels heeft uitgewerkt. De labels kindvriendelijk, ruitervriendelijk, landbouwbeleving, fietsvriendelijk, unieke ligging en karaktervolle uitbating maken het de consument makkelijker om te kiezen“.
Meer informatie vind je op www.plattelandstoerisme.be

Share

%d bloggers liken dit: