VLAAMS-BRABANT: – Het Interministerieel Commissariaat Influenza laat weten dat er tot op heden in België 76 gevallen zijn van de A/H1N1-griep.
Daarom is de dienst noodplanning van de provinciale directie federale overheid al enkele weken bezig om de gemeentelijke noodplanambtenaren op te leiden in geval van een pandemie van de Mexicaanse griep.

bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Mexicaanse_griep
bron grafiek: http://nl.wikipedia.org/wiki/Mexicaanse_griep

De dienst, die onder de vleugels van provinciegouverneur Lodewijk De Witte opereert, volgt, zoals elders, de richtlijnen van de federale diensten Volksgezondheid en Binnenlandse Zaken.

Peter Huygaerts van de dienst noodplanning: “Zo moeten de gemeenten -of enkele gemeenten samen- een lokaal zorgmeldpunt oprichten. Alle noodplanambtenaren in de provincie hebben de voorbije weken al twee keer een halve dag opleiding gehad. In samenwerking met de huisartsen komt er telkens een callcenter voor vragen over de Mexicaanse griep en indien de huisartspraktijken over bevraagd zouden worden, kan er in die meldpunten ook een consultatieruimte worden ingericht. Ook voor de organisatie van mantelzorg worden de vragen daar gecoördineerd”.

Het probleem met de Mexicaanse griep is niet zozeer het gevaar van het virus, maar wel het aantal zieken dat het nieuwe virus kan veroorzaken. Gemeenten en hulpdiensten moeten daarom een business continuity plan opstellen zodat de dienstverlening te allen tijde verzekerd blijft.

De grootste piek van besmettingen wordt in september verwacht. Per provincie is er ook één centraal verdelingspunt aangeduid waar de nodige medicatie beschikbaar is.

meer info: www.influenza.be/nl/H1N1_faq_nl.asp
of Website met een opvolging van de griep H1N1 op internationaal vlak: www.who.int
Website met specifiek reisadvies: www.diplomatie.be

%d bloggers liken dit: