VLEZENBEEK: – Sinds januari 2024 starte CVO Brussel, Campus Coovi, met een bruisende kookbeleving in de keuken van de Merselborre in Vlezenbeek. Ze organiseren er 9 exclusieve kookavonden waarbij Leeuws bier centraal staat. Het is zo’n groot succes dat men met 4 verschillende groepen werkt.

De kook- en bierliefhebbers maakten vanavond onder leiding van chef Erik Campens een biersoepje op basis van Rosten Uil en varkenskotelet met dragonmarinade en witloofslaatje. Dit alles met de bieren van brouwer Bob Huysman alias Bob ‘de Brouwer’ van HUB brewers. Hij had vanavond zijn bieren “Ros(t)en Uil”, een koperblonde tripel en “Maurice”: lichter (5%) bloesembiertje bij om mee te koken.

Brouwer Bob Huysman: “Het is heel aangenaam als lokale brouwer dat je wordt geapprecieerd en uiteindelijk ook je bier in de kijker kan plaatsen. Bij een heel breed publiek want niet alle koks hebben een band met bier. Maar door deze lessen ‘koken met bier’ komt dat wel in de kijker en ik vind dat heel tof ook voor de collega brouwers van Sint-Pieters-Leeuw.
Ik leer hier trouwens ook bij van die koks, daarom probeer ik altijd een beetje langer te blijven omdat je van hen leert hoe je sauzen maakt, je marrinades nog beter kan maken, hoe dat je feitelijk in functie van het type bier een beetje foodpairing doet. Dus kijkt waar past dat het beste voor door de smaak van het bier. Dus dat is heel leuk om je eigen product op die manier te leren kennen.”

Deze slideshow vereist JavaScript.

Ook volgende Leeuwse brouwrijen komen aan bod tijdens de lessen: Belgoo, Belle Vue, Lambiekfabriek, Lindemans en 4Pajot.

HUB brewers werd opgericht als microbrouwerij in 2018 door Bob Huysman alias Bob ‘de Brouwer’.

Alles begon met enkele schoonbroers die eens samen een biertje gingen brouwen. Daaruit kwam de “Ros(t)en Uil”, een koperblonde tripel. Naar een eigen recept van de Brouwer Bob wordt dit degustatiebiertje geapprecieerd om zijn speciale karakter. Het kreeg sindsdien een vaste plaats op de drankenkaart van meerdere cafés en eethuisjes in het Pajottenland (info zie website www.hubbrewers.be).
De combinatie van 3 mouten, 4 hoppen (bitter en aroma) en a final touch of juniper, vergist met 2 giststammen resulteerde in een krachtig smaak experiment.
Door een gestage groei in de verkoop vooral in horeca en winkels in het Pajottenland was een eigen brouwinstallatie de volgende logische stap. En zo geschiedde.
De koeienstal van de vierkantshoeve werd omgebouwd tot brouwzaal en bijhorende verbruikszaal met een zomerterras en een zaal voor evenementen en teambuildings op de verdieping (dit laatste is momenteel in afwerkingsfase).
Ondertussen vervolmaakte Bob de Brouwer zich met een tweede en derde jaar aan de Brouwersopleiding van de COOVI.
Geleidelijk en na een moeilijke periode door Corona kwam dan toch de brouwinstallatie van 8hl ter plaatse eind 2022.
De brouwerij werkt volledig op stoom en draait sinds de winter van 23-24 wekelijks voor het brouwen van Lambiek.

Presentatie Bieren:
• Rosten Uil : Koperblonde veelmoutige tripel waaronder rogge, combinatie van 4 hoppen en 2 giststammen, levert een zeer karaktervol degustatiebier van hoge gisting (7%) met complexe en bittere afdronk
• Barrel Aged Na de Rosten Uil kwam er de Barrel Aged (7%). Een rijping gedurende meerdere maanden op Whiskey vaten. Daardoor zijn de uitgesproken bittere afdronk veel zachter en spelen toetsen van vanille en hout een belangrijke rol.
• Maurice: lichter (5%) bloesembiertje dat ik ter ere van mijn overgrootvader Maurice Dewaele lanceerde eind 2023.
Maurice was een echte Flandrien die in 1929 de Tour de France won. Touretappes van meer dan 300km door de Pyreneeën waren dagelijkse kost. Een frisse pint als deze was welkom om de dorst te lessen.
• Gouden Geuze ‘tGuldenhooft: momenteel zeer beperkte oplage van Geuzebottelingen met eigen Lambiek (jaren 2019-2020-2022)
• De Lambiek die sinds winter 23-24 wordt gebrouwen op nieuwe installatie wordt vanaf 2025-26 op flessen verwacht.

Ontdek meer van Sint-Pieters-Leeuw nieuwssite

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder