REGIO: – De Vlaamse Logo’s, waaronder logo Zenneland, lanceren opnieuw de – fictieve – Partij voor een Gezonde Gemeente (PGG) en inspireren zo kandidaat-bestuurders voor meer gezondheid in hun verkiezingsprogramma.

Om het belang van gezondheid in de verf te zetten bij de komende verkiezingen, wordt de – fictieve – Partij voor een Gezonde Gemeente (PGG) opnieuw in het leven geroepen met een programma op maat van de lokale besturen. Het doel: gezondheid hoog op de agenda zetten in de lokale verkiezingsprogramma’s van 13 oktober 2024! Met de steun van de sector preventieve gezondheidszorg roepen de Vlaamse Logo’s ( LOkaal GezondheidsOverleg) lokale politici op om in te zetten op een duurzaam preventief gezondheidsbeleid.

Burgers zijn vragende partij
Gezondheid, daar liggen mensen wakker van. Stoppen met roken, evenwichtiger eten, meer bewegen, matig gebruik van alcohol … Mensen maken bewuste of onbewuste keuzes die hun gezondheid beïnvloeden. Ze zijn ook bekommerd om hun leefomgeving. Meer groene ruimtes, minder luchtverontreiniging, een stressvrije omgeving of een gezonder aanbod van eten en drank in scholen: de nood leeft bij burgers in elke gemeente.
Vraag naar samenwerking en ondersteuning
De Partij voor een Gezonde Gemeente (PGG) komt op in alle Vlaamse en Brusselse gemeenten en wil samenwerken met elke lokale partij die streeft naar meer gezondheid en meer gelijke gezondheidskansen”, aldus Nico Carpriau, voorzitter van de Vlaamse Logo’s. “Aan elk van de meer dan 11.000 lokale mandatarissen uit gemeenteraden, OCMW-raden en districtsraden in Vlaanderen en Brussel wordt die vraag tot samenwerking gesteld. De medewerkers van de Vlaamse Logo’s gaan de volgende maanden op pad om lokale mandatarissen en kandidaten te overtuigen van het belang én de winst van preventieve gezondheid,” zo vertelt de voorzitter nog. De PGG stelt zes kernboodschappen centraal en inspireert via verschillende acties en goede praktijken.
• Samenwerking met zorg- en welzijnsvoorzieningen
Allereerst nodigt de Partij voor een Gezonde Gemeente lokale politici en lokale overheden uit om het draagvlak voor preventieve gezondheid te vergroten en meer impact te creëren door samen te werken met gezondheidszorginstellingen, maatschappelijke organisaties en vrijwilligers. Samen kunnen ze mensen beter overtuigen om gezonder te leven. Dat kan bijvoorbeeld gaan over de versterking van het mentaal welbevinden in het woonzorgcentrum, een deelname aan Week van de Valpreventie in het lokaal dienstencentrum of een sensibilisatieactie over borstkankerscreening voor OCMW-cliënten.
• Meer gezonde publieke ruimte
Daarnaast wil de PGG werk maken van meer gezonde publieke ruimte die kinderen aanzet tot buiten
spelen en volwassenen motiveert tot meer beweging en ontmoeting. Dit vertaalt zich in de praktijk
naar lokaal investeren in meer groen, zitbanken, speeltuigen en bijkomende wandel- en
fietsinfrastructuur.
• Gezonde wijken ondersteunen
In 2020 zette 7% van de bevolking zich in om als vrijwilliger de mentale en fysieke gezondheid van buurtbewoners te bevorderen. Ze zetten hun schouders onder initiatieven om wijken en buurten levendig en aantrekkelijk te maken voor al wie er woont, speelt en werkt. De PGG wil lokale besturen motiveren hen bij laagdrempelige wijkactiviteiten rond gezond leven meer te ondersteunen en te betrekken.
• Gezond wonen
Ook gezond wonen ontbreekt niet in het programma. De PGG wil lokale besturen activeren om gezondheidsproblemen in de woning te voorkomen, inwoners te begeleiden bij bestaande woonproblemen en hen de weg naar geschikte hulp of bemiddeling te wijzen.
• Gezondheid en veiligheid
Geen gezondheid zonder veiligheid. Aandacht voor alcohol- en drugpreventie, gokverslaving of valpreventie zijn hier voorbeelden van. Dat de gemeente hiervoor samenwerkt met heel wat lokale en bovenlokale partners is voor de PGG een evidentie.
• Gezond klimaat
Ten slotte besteedt de PGG aandacht aan de klimaatthematiek omdat het duidelijk is dat klimaatverandering een grote impact heeft op de gezondheid van elke burger. Lokale besturen kunnen hier een rol in spelen. Denk aan hittepreventie, de opmaak van een warmteactieplan, tekenpreventie en pesticidegebruik maar ook bijvoorbeeld aan de reductie van schadelijke uitlaatgassen door de inzet op duurzame mobiliteit.
Preventie, een permanente uitdaging
Met de PGG streven de Vlaamse Logo’s en de organisaties uit het Vlaamse preventielandschap ernaar om preventieve gezondheid een vooraanstaande plaats te geven in elk van de lokale partijprogramma’s. Meer nog, na de verkiezingen hopen ze dat de partijen die dan aan zet zijn, gezondheidsbevordering en ziektepreventie opnemen in hun bestuursakkoord en nadien in hun meerjarenplan voor de volgende legislatuur.

Meer info: www.partijgezondegemeente.be

Ontdek meer van Sint-Pieters-Leeuw nieuwssite

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder