RUISBROEK: – Vrijdagnamiddag werd door de werknemers van de firma AstraZeneca uit Dilbeek een eerste aanplantactie gehouden in het Ruysbroeckveld. De firma plant er zo, in samenwerking met Forest Fwd, een bedrijfsbos van 1,25 ha publiek groen. Het wordt geen klassiek bos, maar een mooi park met een oppervlakte van 5 ha met o.a. speelzones en een Finse looppiste.

De realisatie van natuurpark Ruysbroeckveld gebeurt met de steun van het Strategisch Project Zennevallei, KiemKracht, Agentschap Natuur en Bos, de Vlaamse Overheid én farmabedrijf AstraZeneca, dat vlakbij gevestigd is.

Met deze stap wil AstraZeneca het bewustzijn vergroten rond het belang van een goede luchtkwaliteit in onze steden. Wereldwijd voldoet slechts 3% van de steden aan de luchtkwaliteitsnormen van de WHO, en België kent een hoog aantal mensen met longziekten. Bovendien blijkt uit onderzoek dat een toename van 10% natuur binnen 1 km van een woonomgeving de gezondheidskosten per inwoner fors kan verminderen.

Onze toewijding reikt veel verder dan onze geneesmiddelen”, zegt Keira Driansky, Country President van AstraZeneca BeLux. “We hebben duurzaamheid in elk aspect van onze organisatie geïntegreerd. Een dagelijkse dosis natuur – of het nu een lange boswandeling is of een ontspannen wandeling in een naburig park – is een perfect voorbeeld van een makkelijke én krachtige manier om ons algemene welzijn te verbeteren. Daarom willen we mee aan de kar trekken en realiseren we dit stedelijk natuurpark.”

Brahim Harfaoui, Schepen van Groen: “In de symbiose tussen visie en actie, vinden we ware vooruitgang. Met Forest FWD als katalysator bundelen bedrijven zoals AstraZeneca haar krachten om niet alleen groen te planten, maar een levend symbool van duurzaam partnerschap te laten bloeien. Door gezamenlijke investeringen in openbare groenprojecten, creëren we niet alleen een groenere omgeving, maar ook een gemeenschappelijke erfenis van ecologische verantwoordelijkheid. Deze samenwerking belichaamt de kracht van collectieve actie en legt de fundamenten voor een duurzame en groene toekomst voor ons allen.

Schepen Bart Keymolen, Schepen van openbare ruimte: “Vandaag heeft iedereen de mond vol van ‘duurzaamheid ‘. Met het bestuur trachten we op de juiste plaatsen waar mogelijk klimaatrobuust groen te realiseren. Een ambitie die veel geld kost. Met forest fwd hebben we hierin een partner gevonden die bedrijven met dezelfde ambitie naar ons brengt om mee te investeren in publieke duurzame projecten. Meer dan alleen een win-win dus. Elke burger zal hier kunnen van genieten.

Dajo Hermans en Frank Missoul van Forest Fwd spreken alvast van een “schoolvoorbeeld” als het gaat over de aanpak van maatschappelijke uitdagingen aanpakken door privé-sector en overheden te laten samenwerken. “Door de krachten te bundelen, ontstaat er een win-win-win: voor de burger, de lokale overheid, en voor het bedrijfsleven zelf.

Daan Demey, projectcoördinator Strategisch Project Zennevallei: “De eerste 2.000 bomen die de mensen van Astra Zeneca hebben aangeplant vormen in hoofdzaak de directe buffer naast de bedrijvenzone. Morgen komen ook de buurtbewoners nog eens 1 000 bomen planten. Dit natuurpark is een van de laureaten van de projectoproep voor meer toegankelijk groen in de Vlaamse Rand.”

Deze slideshow vereist JavaScript.

Plant mee op zaterdag 2 december 2023 in het natuurpark Ruysbroeckveld
Morgen kunnen buurtbewoners mee doen aan de aanplantactie en het infomoment. Onder het motto meer groen in onze gemeente kan iedereen zelf de handen uit de mouwen steken en bomen en struiken komen planten. Kom je ons graag helpen? Kom dan op zaterdag 2 december tussen 10 en 13 uur naar de ingang naast Groot-Bijgaardenstraat nr. 250. Vergeet geen spade mee te nemen en zorg ook voor aangepaste kledij.

Ontdek meer van Sint-Pieters-Leeuw nieuwssite

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder