SINT-PIETERS-LEEUW: – De Belgische bouwonderneming Group Monument heeft haar werfcontainers opgesteld naast de Sint-Pieter en Pauluskerk aan de Rink in Sint-Pieters-Leeuw.
Men gaat er beginnen met de 3de restauratiefase.

Schepen van Erfgoed, An Speeckaert: “De restauratie verloopt in 4 fases waarvan we op 13/11/2023 gestart zijn met de uitvoering van fase 3. In hoofdzaak omvat dit de restauratie van de overige bouwdelen van de zijbeuken, het schip en de transepten inclusief de bedaking en het timmerwerk op de zoldering . De glasramen dienen voldoende licht door te laten maar worden wel beschermd.
De vieringen in het weekend zullen gewoon door kunnen gaan en de uitvaarten tijdens de week ook.”

De werken zullen ongeveer één jaar duren.
Naast de derde restauratiefase worden werken uitgevoerd aan het beschermde kerkhof.  In 2018 werden de oorlogsgraven gerestaureerd. Ook zijn werken aan alle graven op het kerkhof en de omgeving van de kerk gepland.

De Vlaamse overheid keurde reeds voor deze restauratie een premie van 838.866,66 euro goed (zie artikel 12/05/2022).
Na deze derde fase zal de buitenkant van de kerk helemaal opgeknapt zijn en start een vierde restauratiefase: de interieurrestauratie.

De Sint-Pieters en Pauluskerk in Sint-Pieters-Leeuw is een gotische kerk. Belangrijke delen van het gebouw dateren uit de 15de eeuw. Het monument is opgetrokken in verschillende steensoorten: witte zandsteen, Balegemse en Lediaanse kalksteen, kwartsteen, petit granit en baksteen. Blikvanger in het interieur is de monumentale laat-barokke preekstoel die in 1754 werd gemaakt door de Mechelse beeldhouwer Jan Frans Van Turnhout. De kerk is sinds 1938 beschermd als monument. Samen met het omliggende kerkhof en de omheiningsmuur vormt de kerk ook een beschermd landschap.

%d bloggers liken dit: