SINT-PIETERS-LEEUW: – De dames van Ferm Vlezenbeek en de bewoners van WZC Zilverlinde bakten vandaag samen cupcakes voor de Wereld Alzheimer Dag en willen zo meer aandacht vragen voor personen met dementie. De opbrengst gaat naar Stichting Alzheimer.

Stichting Alzheimer Onderzoek – Stopalzheimer organiseert elk jaar de cupcake-actie, waarbij woonzorgcentra, ziekenhuizen en mensen thuis cupcakes bakken en verkopen. De opbrengst gaat naar het Belgisch wetenschappelijk onderzoek naar dementie en opleiding van dementie-experten.

#BakeWithLove: een grote sensibilisatiecampagne voor meer aandacht en fondsenwerving voor Alzheimeronderzoek
Op 21 september, ter gelegenheid van Wereld Alzheimer Dag, start Stichting Alzheimer Onderzoek (www.stopalzheimer.be) haar nationale #bakewithlove-campagne van start. De afgelopen 7 jaar hebben honderdduizenden bewoners van woonzorgcentra uit het hele land hun krachten gebundeld om de aandacht te vestigen op deze vreselijke ziekte en geld in te zamelen voor onderzoek naar deze momenteel ongeneeslijke ziekte.

De ziekte van Alzheimer gaat iedereen aan.
In België zal één persoon op vijf, en tot één vrouw op drie, een vorm van dementie ontwikkelen. Van de verschillende vormen van de ziekte gaat het bij zeven op de tien om Alzheimer. Naarmate de bevolking ouder wordt, zal het aantal gevallen exponentieel blijven stijgen. Of het nu gaat om een familielid, een vriend, een partner of onszelf, vroeg of laat krijgen we allemaal te maken met deze ziekte, die net zo zwaar is voor de patiënt als voor zijn of haar verzorgers.

Waarom #bakewithlove?
De nationale campagne #BakeWithLove is een manier om een band te smeden met onze ouderen, door even een moment van betrokkenheid en gezelligheid te delen in de keuken.

Net als bij andere activiteiten zorgt koken voor een ritme in ons dagelijks leven en helpt het om het structurele geheugen van patiënten in stand te houden. Het gebruik van een recept, het geven van een taak en precieze instructies aan patiënten over wat ze moeten doen, helpt de capaciteit te behouden.

Op deze manier stimuleert het #BakeWithLove initiatief interactie en vergroot het de zelfvertrouwen. Het is een initiatief dat zowel patiënten als toekomstige generaties ten goede komt, want aan het einde van de workshops worden de creaties verkocht ten voordele van Belgisch wetenschappelijk onderzoek naar het voorkomen, genezen en behandelen van de ziekte van Alzheimer en aanverwante vormen van dementie.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Nieuw dit jaar is dat Vlaamse burgemeesters zich inzetten voor de #BAKEWITHLOVE actie!
Door samen met de bewoners van de woonzorgcentra cupcakes te bakken en deze te verkopen willen ze niet alleen geld voor onderzoek en opleiding inzamelen, maar ook aandacht schenken aan mensen met Alzheimer of een andere vorm van dementie.

Dit jaar werkt Stopalzheimer voor het eerst samen met het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen om van de actie een nog groter succes te maken. De Expertisecentra Dementie zijn samen met andere partners onder meer de drijvende kracht achter dementievriendelijke gemeenten. Jurn Verschraegen, directeur van het expertisecentrum: “De cupcake-actie kadert perfect in de missie en visie van de Expertisecentra Dementie. We streven immers naar een samenleving waar iedereen die met dementie te maken krijgt zich gewaardeerd en ondersteund voelt. De door ons opgeleide referentiepersonen en onze regionale expertisecentra zijn dan ook vaak betrokken bij initiatieven om een lokaal bestuur tot actie aan te zetten.

Dementie is een hersenaandoening waarbij iemand langzaam maar zeker lichamelijk en geestelijk achteruitgaat en op den duur volledig afhankelijk wordt van de zorg van anderen. De ziekte van Alzheimer is veruit de belangrijkste en meest bekende oorzaak. Op dit moment telt Vlaanderen en Brussel 141.000 personen met dementie. En als er niets gebeurt, zal het aantal Alzheimerpatiënten in 2046 in België bijna verdubbelen, want er zijn tot op heden geen geneesmiddelen.

De oplossing is wetenschappelijk onderzoek. Stichting Alzheimer Onderzoek steunt daarom Belgisch wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie. De Expertisecentra Dementie vergroten het bewustzijn rond dementie in de samenleving en creëren een realistische beeldvorming. Zij verbinden en versterken personen actief in de zorgsector en realiseren hun missie in samenwerking en co-creatie met partners.

%d