VLAAMS-BRABANT: – De provincie Vlaams-Brabant breidt haar team van renovatiebegeleiders uit met een tiental externe krachten. Dit om aan de stijgende behoefte van woningrenovaties bij noodkopers te voldoen. Vandaag vond een opleiding voor nieuwe externe renovatiebegeleiders plaats in het Provinciehuis in Leuven.

De vraag naar begeleiding van particulieren die hun woning willen renoveren is groot”, zegt Gunther Coppens, gedeputeerde van wonen. “Dat merken wij ook bij onze renovatieprojecten met subsidieretentie. Om onze lopende renovaties te kunnen opvolgen en opschalen, hebben we extra externe renovatiebegeleiders aangetrokken. Door met hen onze kennis te delen, hopen we het aantal en de kwaliteit van de renovaties te verhogen en de doelgroep noodkopers beter te bereiken.

Bij het provinciaal project ‘subsidieretentie’ kunnen noodkopers van deze renovatiebegeleiding genieten en krijgen ze een bedrag van 30.000 euro ter beschikking om hun woning te laten renoveren. De eigenaars van de woningen moeten het geleende bedrag voor de renovatie pas terugbetalen bij verkoop, schenking of verhuring. Noodkopers zijn eigenaars van een woning met structurele problemen op vlak van veiligheid, gezondheid en/of kwaliteit die onvoldoende financiële draagkracht hebben voor de renovaties. Zij kunnen onder voorwaarden, een renteloze lening krijgen en renovatiebegeleiding.

Sinds 2017 heeft de provincie reeds 126 renovaties gefinaliseerd en zijn er 110 lopende. De volgende twee jaar worden 130 renovaties opgestart. Het is de ambitie om tegen 2026 een 400-tal woningrenovaties te realiseren.

De gemeenten die deelnemen aan de subsidieretentie-projecten zijn Aarschot, Begijnendijk, Bekkevoort, Bever, Diest, Geetbets, Gooik, Halle, Hoegaarden, Holsbeek, Kampenhout, Keerbergen, Kortenaken, Landen, Liedekerke, Linter, Merchtem, Pepingen, Scherpenheuvel-Zichem, Sint-Pieters-Leeuw, Tienen, Tremelo en Zoutleeuw.
Meer info: www.vlaamsbrabant.be/nl/premies-en-subsidies/renovatielening-met-uitgestelde-betaling

Ontdek meer van Sint-Pieters-Leeuw nieuwssite

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder