SINT-PIETERS-LEEUW: – Coderdojo Sint-Pieters-Leeuw had deze voormiddag voor de eerste keer plaats in Landhuis De Viron waar nu ook de bibliotheek in is ondergebracht. Vanaf volgende maand zijn de gratis IT-workshops (Dojo’s) voor jongeren van 7 tot 18 jaar (Ninja’s) om in clubverband te leren programmeren weer elke eerste zaterdag van de maand terug op post. Schrijf je wel op tijd in want de plaatsen zijn steeds snel bezet.

Speciaal voor de gelegenheid was ook Cindy Smits, General Manager van CoderDojo Belgium aanwezig. Ze legt ons nog even uit wat Coderdojo juist is.
Cindy Smits: “Coderdojo is zoals je hier kan zien een open gegeven, we zijn geen school, we geven geen les maar kinderen kunnen hier komen om te leren programmeren, met robots werken,… Dit op een tempo dat ze zelf willen en een manier die voor hen past. Er is helemaal geen voorkennis nodig.
De reacties van de buitenwereld zijn soms: kunnen die kinderen dat wel? Maar zoals je hier ziet, ja die kinderen kunnen dat. Ze kunnen echt al heel leuke dingen maken. In het begin zijn dat meer verhaaltjes dat ze maken door codes te zetten en alles in de juiste stappen te laten gebeuren. Dat gaat dan verder uiteraard naar games maken. Want dat is iets dat het triggerd.
In België hebben we elke maand zo’n 120 Dojo’s die begeleid worden door een 1000 tal vrijwilligers die dit allemaal gratis doen. Hierdoor kunnen we het ook gratis aanbieden aan de jongeren. Het materiaal dat gebruikt wordt proberen we via subsidies en sponsoring te krijgen. We zijn ook steeds zeer blij dat we zoals hier in Sint-Pieters-Leeuw gebruik mogen maken van de bibliotheek! We willen geen drempels zodat iedereen kan deelnemen.”

Problem-solving + programmeren: hands-on aanpak
Teamwork, sociale skils (presenteren, samenwerken, elkaar helpen,…)
Waarom leren programmeren?
• Digital veranderingen : coderen wordt belangrijker
• Het begrijpen van software
• Nieuwe manier van nadenken (problem solving) want coderen gaat over het oplossen van problemen
• Het beter begrijpen en kunnen gebruiken van verschillende technologiëen
• Technische skills combineren met creativiteit
• Een tekort aan digitale skills in de bedrijfswereld

Eddy Vanbever: “We zijn blij met de nieuwe locatie, we hebben hier veel meer plaats. Hierdoor kunnen er nu ook 25 kinderen en jongeren deelnemen aan de Dojo’s. Voorlopig houden we het op 25 omdat we nog enkele extra vrijwillige coaches zoeken. Als ons team coaches groter zou worden hebben we nog plaats om nog meer kinderen te ontvangen.
Je merkt vandaag dat iedereen blij is om hier op het tweede verdiep van Landhuis De Viron te zitten. Ze vinden het leuk. We hebben hier ook een groot scherm, ipv de projectie zoals vroeger, dat helpt wel en het is gemakkelijker en duidelijker.
Vanavond om 20 uur gaan de gratis inschrijvingen voor zaterdag 1 oktober 2022 open. Maar wie erbij wil zijn zal snel moeten zijn want de plaatsen zijn snel gereserveerd.

Meer info & inschrijven: https://sintpietersleeuw.coderdojobelgium.be
Wil je meehelpen als coach aan dit mooie project neem dan contact op via: sintpietersleeuw@coderdojobelgium.be

Deze slideshow vereist JavaScript.

Coderdojo Leeuw werd opgestart in januari 2018. Herbekijk hier onze reportage: Succesvolle try-out Coderdojo in Sint-Pieters-Leeuw

%d bloggers liken dit: