RUISBROEK: – Aan de sluis van Ruisbroek is de Vlaamse Waterweg nv een testopstelling aan het plaatsen met een grote pomp met een capaciteit van 4800 m³ per uur.
De pompinstallatie aan de sluis gaat ervoor zorgen dat het water dat gebruikt wordt bij het schutten of versassen van boten opnieuw opgepompt en gerecupereerd kan worden in droge periodes.


Heel wat kijklustigen kwamen vandaag een kijkje nemen bij de installatiewerken.
Vanaf maandag is de pomp operationeel.
2022-07-15-pomp-watertekort_sluis_Ruisbroek (1)
De mobiele test pompinstallatie gaat ervoor zorgen dat het waterverbruik van de sluis in Ruisbroek tgv het schutten kan worden gereduceerd door terugpompen van water van het afwaartse naar het opwaartse kanaalpand in periodes van droogte.

Joris De Bock, Deskundige Communicatie De Vlaamse Waterweg nv: “De pompen en leidingen die nu geplaatst zijn/worden zijn tijdelijk van aard en zullen ter plaatse blijven tot 31/08/2022. Gezien het een tijdelijke situatie betreft wordt er gewerkt met jumpers (doorrijhoogte 4,5 m) boven het wegdek die eenvoudig en snel te plaatsen zijn. De definitieve installatie zal via buisleidingen onder de brug lopen.”

Voorlopige planning:
– Lot: Installatie zal op 19/07 volledig geplaatst zijn;
– Halle: Plaatsing op 25/07 – 26/07 (afhankelijk van het ontvangen van de signalisatievergunning van de gemeente)
– Lembeek: Plaatsing op 27/07 – 28/07 (afhankelijk van het ontvangen van de signalisatievergunning van de gemeente)

Het Kanaal naar Charleroi wordt gevoed vanuit Wallonië door de Samber. De afgelopen zomers werden we telkens geconfronteerd met een ontoereikende toevoer, waardoor in eerste instantie moest overgegaan worden tot gegroepeerd schutten, en in tweede instantie tot het instellen van een diepgangbeperking met 30 cm.
In september 2019 was de droogtesituatie zeer nijpend en moest de scheepvaart op het kanaal tijdelijk volledig gestremd worden.

Project vaste pompinstallaties Kanaal naar Charleroi
Momenteel zijn er nog geen vaste pompen aanwezig op de vier sluizen (Lembeek, Halle, Lot en Ruisbroek).

Bij gebrek aan pompen wordt verwacht dat als gevolg van de klimaatsverandering de beperkingen voor de scheepvaart zullen blijven bestaan in droge zomers, met economische schade tot gevolg voor de sectoren die gebruik maken van het Kanaal naar Charleroi, en mogelijke shift naar andere transportmodi.

Door de bouw van pompinstallaties op de 4 sluizen van het kanaal kan deze problematiek vermeden worden en kan de scheepvaart ook in dergelijke periodes met zeer lage waterbeschikbaarheid blijven doorgaan.

Mobiele pompinstallaties Kanaal naar Charleroi
De Vlaamse Waterweg heeft het initiatief genomen naar aanleiding van de droogtesituatie in 2019 om, in afwachting van de installatie van vaste pompen, via een aanbestedingsopdracht mobiele pompen in te huren die op afroep kunnen geplaatst worden op sluizen.

Op die manier kan een stremming van het scheepvaartverkeer in droogteperiodes vermeden worden. Een meer structurele aanpak is evenwel noodzakelijk door de bouw van vaste pompinstallaties op de 4 sluizen van het Kanaal naar Charleroi. Totdat vaste pompinstallaties beschikbaar zijn, zal De Vlaamse Waterweg instaan voor gehuurde mobiele pompen. In de Blue Deal wordt hiervoor 2 miljoen euro voorzien.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Update 26/07/2022:De vlaamse Waterweg: “De pompen en leidingen die geplaatst werden zijn tijdelijk van aard en zullen ter plaatse blijven tot 31 augustus 2022.
Gezien het een tijdelijke situatie betreft wordt er gewerkt met jumpers (doorrijhoogte 4,5 m) boven het wegdek die eenvoudig en snel te plaatsen zijn. De kostprijs voor de plaatsing van de tijdelijke pompen bedraagt 300.000 euro. De pompen hebben elk een debiet van 1 m³/s, er wordt één pomp per site geplaatst (Lembeek, Halle, Lot en Ruisbroek).

Intussen wordt ook werk gemaakt van de installatie van blijvende pompen. De definitieve installatie zal via buisleidingen onder de brug lopen.
De installatie van de definitieve pompen wordt geraamd op 2 miljoen euro. Deze investeringen werden opgenomen binnen de huidige middelen van de Blue Deal.”

2 comments

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: