VLEZENBEEK: – De corona-crisis bracht mee dat de Academische Zitting van de Muziekvereniging De Ware Eendracht Vlezenbeek op12 december niet kon doorgaan. Maar uitstel was geen afstel. Zaterdagavond kon in de Merselborre de viering van het 150 jaar bestaan van de muziekvereniging De Ware Eendracht doorgaan.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Er waren 3 sprekers: voorzitter Pierre Walravens,  burgemeesterJan Desmeth en Patrick Huybrechts. Er werd ook hulde gebracht aan Jean Van Bellingen die reeds 80 jaar muzikant is. De muzikale omkadering werd verzorgd door “Made in Belgium”.

Voorzitter, Pierre Walravens: “Het moeten erg gemotiveerde en sociaalgerichte mensen geweest zijn die de fanfare in 1872 op de wereld hebben gezet. Met stelligheid kennen wij enkele van de belangrijkste stichters: Paulus Van Cutsem, eigenaar van de hoeve “Hof te Rome”, Petrus-Franciscus Van Nechel, molenaar in de Laudinnestraat en Petrus-Franciscus Moriau, landbouwer en uitbater van de toenmalige herberg “Au Lièvre-Estaminet, achteraf “Oud Huis Moriau”genoemd. Het was in zijn café, gelegen aan de kerk, dat de eerste muzieknoten werden geblazen. Familienamen die wij heden ten dagen nog terug vinden.

Vandaag bestaat onze muziekmaatschappij uit niet minder dan 4 afdelingen namelijk de fanfare, de blaaskapel, de jeugdband en de fanfareschool.
Bij de voorbereiding van dit jubileumjaar is er niet alleen aan het programma gedacht. Het bestuur heeft ook gekozen om de naam van onze fanfare te vernieuwen. Koninklijke Fanfare De Ware Eendracht wordt Muziekvereniging De Ware Eendracht;
De fanfareschool wordt muziekopleiding met 2 afdelingen : lessen notenleer en instrumentaal.

Ik breng graag hulde aan al onze muzikanten en leerlingen alsook aan onze dirigent ,lesgevers en bestuursleden.
Als ik de leeftijdsverschillen nakijk dan zie ik een leerling van 8 jaar tot een muzikant van 96 jaar.

Onze muziekvereniging heeft een eigen Vlezenbeeks Volkslied nl. nummer 13 gekend door menig Vlezenbekenaar.
20 jaar terug vertelde een gewezen muzikant mij hierover het volgende :
Het was één van de eerste marchen en ook een marche die elke muzikant van buiten kon spelen Het was de marche die vooral bij de kroegentochten werd gespeeld. Het groot aantal cafés in ons dorp bracht mee dat deze kroegentochten meestal laat uitvielen zodanig dat bij het vallen van de avond de mars partituur niet meer goed kon gelezen worden in het donker. Boze tongen beweerden dat het van de vele pinten geuze Lindemans was dat de partituur niet meer goed kon gelezen worden.
Dit zou wel kunnen.

Van bier gesproken. Voorzien in het jubileumjaar lanceerde onze muziekvereniging een eigen bier genaamd, hoe kan anders, Numero 13. Het was voorzien om het vanaf onze einde jaar concerten van december en op ons eetfestijn van januari aan te bieden doch het werd voor de einde jaar feesten als geschenkpakket verkocht.

Een jubileumjaar dat betekent ook een jubileumkalender. Onze 150 jaar wilden we vieren met een waaier van optredens en festiviteiten. Spijtig genoeg werden de eerste 3 organisaties omwille van corona maatregelen afgelast. Alle voorziene evenementen zullen wel in de loop van dit jaar doorgaan.

Jean Van Bellingen speelt 80 jaar muziek!


Hulde werd er ook gebracht aan de 96 jarige Jean Van Bellingen die reeds 80 jaar muziek speelt. Voor hem geen ereteken of trofee want hij bezit ze reeds allemaal. De Muziekvereniging De Ware Eendracht zorgde voor een speciaal cadeau, een schilderij van een musicerende Jean.

Zie ook deze eerder gepubliceerde artikels:
12/03/2022 – fototentoonstelling 150 jaar Muziekvereniging De Ware Eendracht Vlezenbeek
18/01/2022 – Fanfare wordt muziekvereniging De Ware Eendracht Vlezenbeek .

%d bloggers liken dit: