SINT-PIETERS-LEEUW: – De gemeente Sint-Pieters-Leeuw blijft inzetten op een duurzaam wagenpark. Sinds 2019 worden enkel nog elektrische personenwagens aangekocht. Nu is ook de oude (diesel-)schoolbus vervangen door een CNG bus.

CNG Bus Sint-Pieters-Leeuw
De kostprijs van een elektrische bus zou op dit moment 4x hoger uitgekomen zijn dan een gewone bus.
Een CNG bus kost 1,25x meer dan een gewone bus. Deze extra investering vond de gemeente wel de moeite voor het milieu en doordat ze in Zweden een showroom model konden op de kop tikken was de prijs slechts 10% duurder. De Leeuwse CNG-bus heeft zelf een rolstoelplatform aan boord.

Brahim Harfaoui, schepen van milieu: “De schoolbus die de gemeente in gebruik had, heeft het einde van zijn levensduur bereikt. Het schepencollege koos ervoor om – als overgangsstap naar een volledig elektrische bus – te opteren voor een CNG-bus en een grotere bus te voorzien zodat voortaan ook twee klassen kunnen worden vervoerd tijdens eenzelfde rit. Met de nieuwe schoolbus wordt er minder CO2 uitgestoten dan met een dieselbus. Bovendien is de krachtige én zuinige CNG-motor van de nieuwe schoolbus tegelijk minder lawaaierig en vervuilend. Er is maar liefst 95% minder uitstoot van fijn stof en tot 50 % minder stikstofoxiden. Ze zijn ook zuinig waardoor we 40 tot 60% besparen op de brandstofprijs!

Olivier Huygens, schepen van Mobiliteit en Verkeer: “De oude schoolbus was 10 jaar oud en moest worden vervangen. Dit was het moment om ook hier te kiezen voor een oplossing met een lagere CO2 uitstoot. Op die manier dragen we als gemeente ook iedere dag ons steentje bij om de CO2 uitstoot te verminderen.”

Deze slideshow vereist JavaScript.

%d bloggers liken dit: