SINT-PIETERS-LEEUW: – De gemeente breidt de ‘zone 30’ uit met als doel de verkeersveiligheid van zwakkere weggebruikers en de verkeersleefbaarheid te bevorderen in woonwijken en dorpskernen. ze keek kierbij niet naar de hoofdwegen maar vooral naar de zijstraten en smallere wegen.

In Ruisbroek, met uitzondering van de Stationsstraat, de Karel Gilsonstraat en de Fabriekstraat die hun snelheidsregime van 50km/u behouden en de woonerven waar je maximaal 20km/u mag rijden, gaat de gemeente in de overige straten de maximaal toegelaten snelheid beperken tot 30km/u.

Voor de veiligheid van de kinderen van de Jan Ruusbroecschool blijft de dynamische zone 30 in de Fabriekstraat bij het begin en einde van elke schooldag van kracht.

In de dichtbevolkte kernen van het landelijke Oudenaken en Sint-Laureins-Berchem worden ook wijzigingen aangebracht. In Oudenaken wordt het gebied rond de Schamelbeekstraat, de Rispenstraat en de Baasbergstraat zone 30 en in Sint-Laureins-Berchem het gebied rond de Molenborrestraat.

Olivier Huygens, schepen van Mobiliteit en verkeer: “Ik merk dat de verkeersleefbaarheid en de verkeersveiligheid in onze gemeente een heel belangrijk pijnpunt is. Door de invoering van deze maatregelen ben ik ervan overtuigd dit te kunnen verbeteren en hoop ik op de hoffelijkheid van de automobilisten. Studies hebben namelijk uitgewezen dat fietsstraten en zones 30 ervoor zorgen dat er zich 9 keer minder ongevallen met zwakke weggebruikers voordoen. Hoge snelheden kan je behalen op een hiervoor uitgerust circuit, in het verkeer behaal je er geen trofeeën mee. Snelheidsduivels zijn een gevaar voor de verkeersveiligheid. Zij zijn een overlast voor de omgeving en dienen afgeremd te worden.”

Sinds de aanvang van het schooljaar heeft Leeuw er ook enkele fietsstraten bij

Om de veiligheid van de zwakke weggebruiker te garanderen is de gemeente gaan kijken waar ze een fietsstraat kunnen invoeren.
Olivier Huygens, schepen van Mobiliteit en verkeer: “We hebben ons gebaseerd op enkele cruciale elementen. Zo keken we naar straten waar reeds veel fietsers gebruik van maken en of deze een aansluiting vinden met belangrijke fietsbestemmingen in de omgeving. Uiteraard moet een fietsstraat ook passen binnen de circulatieplannen van de gemeente.”

In een fietsstraat mag het gemotoriseerd verkeer de fietser niet inhalen, het moeten dus wegen zijn waar het niet alleen logisch aanvoelt dat het gemotoriseerd voertuig achter de fietser blijft maar ook de maximum snelheid van 30 km/u niet overschreden wordt.

Toegangswegen naar scholen worden vaak gebruikt door fietsers. Door de invoering van fietsstraten wordt het daar veiliger en willen we nog meer leerlingen aanzetten om met de fiets naar school te gaan. Hoe meer men gebruik maakt van de fiets, hoe luwer het autoverkeer.

Wegen die hiervoor in aanmerking werden genomen zijn de Mekingenweg in het centrum, nabij Den Top en de Don Boscoschool, alsook de Schreinstraat en de Schaliestraat in Vlezenbeek nabij de Ave-Mariaschool. We vormen ook een lus langsheen de Schoolstraat, Boomkwekerijstraat en de Brugstraat in Ruisbroek, nabij de Wegwijzer. Fietsers op weg van of naar de Wegwijzer kunnen aansluiting vinden aan de nieuwe fietssuggestiestroken van de Fabriekstraat en via de voetgangersbrug, weliswaar met de fiets aan de hand, naar de fietssnelweg F20.

Ontdek meer van Sint-Pieters-Leeuw nieuwssite

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder