SINT-PIETERS-LEEUW: – De dienst Erfgoed wil de werken aan de Bergensesteenweg aangrijpen om de geschiedenis van deze baan te vertellen. Moesten de kasseien, later het asfalt, op deze baan kunnen spreken, zouden we oren en ogen te kort komen. Wie zou hier allemaal gepasseerd zijn? Recentelijk zagen we nog de tanks en andere militaire voertuigen over deze baan denderen, als herinnering hoe de bevrijdingscolonne in 1944 hier voorbij kwam. Maar de lange geschiedenis zal veel meer bekende getuigen kunnen noteren.

Jan Desmeth, Schepen van Erfgoed : “Naast een fasering van de werken hebben we een fasering van erfgoed thema’s gelegd. Op het einde van elke fase zullen we even terugblikken en thema’s behandelen zoals de steenweg als vervoers-as met de tram en terminus Zuun, met de wielerpiste en de grootste successen van KV Zuun, de dramatische sluiting van de Michelin-fabriek, enzovoort. We maken er een ontmoetingsmoment van op het einde van elke fase. De eerste keer na de zomer van 2021.”

De eerste fase van de werken wordt in oktober opgestart in de omgeving van de Georges Wittouckstraat. Het lijkt ons dus niet meer dan logisch om te starten met het verhaal van de tram. De plaats is immers nog altijd gekend als ‘den terminus van Zuun’: zowel tramlijn Z (voor Zuun) als F (naar het Noordstation) hadden hier hun eindpunt. Bovendien was dit de plek waar de trams van en naar Brussel elkaar konden kruisen. We willen graag al die oude tramverhalen opdiepen!

Nadien schuiven de werken op in de richting van Halle: hier willen we het accent leggen op sport. De naam van de horecazaak ‘in de piste’ verwijst nog altijd naar de wielerpiste die hier rechtover ooit was. En iets verderop, bij de Petrus Basteleusstraat, vinden we de voetbalvelden van KV Zuun: in 1983 werd de ploeg kampioen in Bevordering. Het hoogste niveau dat ooit door een Leeuwse ploeg behaald werd. Die sportieve glorietijden willen we in beeld brengen.

Bij de verdere planning van de werken kijken we al vooruit naar deze thema’s: landbouw & boerderijen, brouwerijen en herbergen, de steenweg als tolweg en uiteraard Michelin, in haar hoogdagen tot de stakingen bij de sluiting.

We weten zeker dat jullie zelf nog veel verhalen, oude foto’s en filmpjes hebben liggen die deze gebeurtenissen in beeld brengen. We doen dus graag een oproep naar jullie om ons hierbij te helpen. Als jullie graag nog een ander thema koppelen aan de geschiedenis van de steenweg, horen we dat graag. Ook leuke tips en ideeën over de manier waarop we dit allemaal tot de burger kunnen brengen zijn welkom.”
Meer info: erfgoed@sint-pieters-leeuw.be02 371 22 62

Fase 1: Waar: G. wittouckstraat – Thema: Tram (Tramlijn HL, Geëlektrificeerd in 1931, 1966 wordt de tram vervangen door bussen)
Fase 2: Waar: Koning van Spanje – Thema: Sport (voetbalterreinen Zuun + de piste)
Fase 3+4: Waar: Debaerdemakerstraat – Laurierplein – Wilderkasteellaan – Thema: Landbouw, molens, Scheut
Fase 5: Waar: E. De Baerdemaeker – Gr. Bijgaardenstraat – Thema: Brouwerijen & herbergen (l’ étoile, Belle Vue, Ferme Bretonne
Fase 6: Waar: Gr. Bijgaardenstraat – De renessestraat – Thema: Michelin
Fase 7+8: Waar: De renessestraat – Grens anderlecht – Thema: Tol

Ontdek meer van Sint-Pieters-Leeuw nieuwssite

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder