SINT-PIETERS- LEEUW: – De werken voor de renovatie en uitbreiding van landhuis Deviron tot nieuwe bibliotheek van Sint-Pieters-Leeuw zijn vandaag begonnen met de aanleg van een voorlopige werfweg.


De nieuwe bibliotheek zal dienst doen als ontmoetingsplaats en verbinding met het centrum, De Rink, dankzij een nieuwe parktoegang, bospaden en een fietsenstalling.
Naast de bibliotheek zal het gebouw ook onderdak bieden aan de vrijetijdsdiensten cultuur, jeugd, sport, erfgoed en het toerismekantoor die op één locatie samengebracht worden en mee voor het bruisend karakter van de site zullen zorgen.


De architectuur respecteert de erfgoedwaarde van het gebouw en zorgt voor een originele uitbouw aan de achterzijde. Het huidige gebouw krijgt een grondige renovatie. De renovatie bewaart de vormgeving en het uitzicht van de originele gevels nagenoeg volledig. Enkel de inkom ondergaat een structurele verandering. De nieuwbouw komt aan de achterzijde en is van het hoofdgebouw gescheiden door een glazen tussenvolume. Het nieuwe geheel krijgt hierdoor aan de parkzijde een moderne uitstraling die contrasteert met het landhuis zelf.
Opvallend is dat het niveau dat ter hoogte van de inkom ondergronds ligt, door de terreinhelling, aan de parkzijde gelijkvloers uitloopt op een ruim terras met intiem parktheater.

Gunther Coppens, schepen van Gemeentelijke gebouwen: “Momenteel wordt de werf klaargemaakt voor de echte start van de werken. In juli zal de paalfundering gestoken worden en na het bouwverlof zullen dan ook de funderingsplaten gelegd worden. Eind september mogen we dan de werken aan de ruwbouw verwachten die hun besluit zullen vinden eind mei. Tegen november 2021 zal de binnenafwerking beëindigd zijn om tegen einde 2021 de volledige afwerking te benaderen.


Er wordt met duurzame materialen gewerkt zoals FSC-hout en dankzij de PV-panelen wordt er heel wat CO2 uitstoot uitgespaard. Duurzaamheid wordt verder doorgetrokken in het energieverbruik. De waarde voor het nieuwe deel is E47 en voor het gerenoveerde landhuis E53. Het gebouw wordt verwarmd via een lucht-water-warmtepomp, die wordt gevoed door 25KWp fotovoltaïsche panelen.
Zowel visueel als ecologisch betoont deze architectuur respect voor het erfgoed en de groene omgeving waarin het gebouw zich bevindt.

Jan Desmeth, schepen van bibliotheek : “Naast het gebouw zelf zijn we reeds volop bezig om samen met de architecten een plan van inrichting voor te bereiden. Naast de klassieke collectie op de eerste verdieping, voorzien we heel wat beleving op het gelijkvloers en een hippe jeugdafdeling op niveau -1, waar je ook een verbinding hebt naar buiten toe. Zo willen we tijdig klaar zijn met een bestek voor de inrichting zodat zaken vlot op elkaar kunnen aansluiten en de bibliotheek snel kan opengaan zodra de bouwwerken beëindigd zijn.”

Deze diashow vereist JavaScript.


Meer info: Agentschap Onroerend Erfgoed –https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40626

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: