2016-06-07-wateroverlast-erosiebestrijding-nodigVLAANDEREN/SINT-PIETERS-LEEUW: – Joke Schauvliege (CD&V), Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw, investeert 964.000 euro in 16 verschillende erosiebestrijdingsprojecten. Dit bedrag omvat zowel infrastructuurwerken als subsidies voor de aanstelling van een erosiecoördinator. De projecten moeten bijdragen aan een betere bescherming van de gemeenten tegen modderoverlast.

Sint-Pieters-Leeuw ontvangt 88.800 euro subsidie voor een aarden dam met erosiepoel in Vlezenbeek, langs de Postweg.

Joke Schauvliege: “De vele modderellende als gevolg van de onweersbuien dit voorjaar bewees dat die bescherming hoogstnodig is. Ondanks de uitzonderlijk droge zomer veroorzaakten de aanhoudende regenbuien en zware onweders einde mei en begin juni 2018 water- en modderoverlast van de kust tot Limburg.

Landbouwers kunnen het wegspoelen van hun vruchtbare bodem voorkomen door het toepassen van niet-kerende bodembewerking en de aanleg van grasstroken. Daarnaast kunnen ook gemeenten zich wapenen tegen modderoverlast door kleinschalige infrastructuurwerken, zoals de aanleg van aarden dammen, bufferbekkens en buffergrachten. Een erosiecoördinator kan hen bijstaan om zo de grootste problemen weg te werken. Het erosiebesluit van de Vlaamse Regering komt de gemeenten hierin financieel tegemoet.”

In de provincie Vlaams-Brabant krijgen twee gemeenten een subsidie voor de uitvoering van erosiebestrijdingswerken.
– In de Wangestraat in Landen worden drie bufferende drempels in de holle weg aangelegd. Zo fungeert de holle weg als tijdelijke water- en modderbuffer en blijven de lagergelegen straten en woningen van modderoverlast gespaard. De gemeente ontvangt hiervoor een subsidie van 125.000 euro.
– In Sint-Pieters-Leeuw wil de gemeente een aarden dam met erosiepoel aanleggen en ontvangt hiervoor een subsidie van 88.800 euro.

Schepen Bart Keymolen: “Terug een stap in de goede richting in de strijd tegen wateroverlast. Deze keer in Vlezenbeek, langs de Postweg. In afwachting van de definitieve oplossing en de noodzakelijke grondverwervingen, hadden we reeds tijdelijk en dam met strobalen gebouwd. Nu de administratieve kant volledig rond is, kunnen we overgaan tot een permanente oplossing.
Vorig jaar werd reeds een archeologisch onderzoek met positief advies uitgevoerd.

%d bloggers liken dit: