RUISBROEK: – Ruisbroek kern zal een volledige face lift ondergaan tegen 2021. Vanavond werd in de kerk van Ruisbroek uitleg gegeven door Ruisbroek Kern Land nv bij het project “Kerkeveld” dat op de site komt van de voormalige ACV.
2018-08-23-Kerkeveld-project_01
Het project werd een eerste keer in juni 2017 voorgesteld maar onderging sindsdien enkele wijzigingen.

Michel Hellawell, projectontwikkelaar Green Organisation: “Sinds vorig jaar zijn er enkele zaken veranderd. Zo hebben we enkele percelen kunnen bijkopen waardoor onze ontwikkeling iets groter is kunnen worden en we een nieuwe aanvraag hebben ingediend met een aangepast dossier. Het deel ‘haalbaar wonen’ met onze partner Vlabinvest komt aan het zuidelijk gedeelte naast de huidige ontwikkeling van de Gewestelijke Maatschappij voor Volkshuisvesting op de hoek van de Pieter Cornelisstraat met de Kerkstraat. De uitbreiding geeft ons tevens de mogelijkheid om een tweede plein aan te leggen wat in de eerste versie niet voorzien was. Dit plein geeft toegang voor fietsers en voetgangers tussen de Pieter Cornelisstraat en het centrum van het project en zelfs door tot aan de Stationsstraat.

Op onze site, achter De Poel, is het onze bedoeling een dagzorgcentrum te maken, creëren, op het gelijkvloers met daar bovenop assistentiewoningen. Dus deze zijn niet gelinkt maar wel in de nabijheid.

De derde wijziging die toch ook zeer belangrijk is dat we samen met de gemeente een overeenkomst hebben kunnen vinden aangaande de ondergrondse parking. We gaan deze ondergrondse parking op een zeer nieuwe manier aanpakken. Dit wil zeggen dat de mensen die een appartement of huis kopen op de site  de gelegenheid hebben een parking te kopen. Maar tegelijkertijd doen ze afstand van hun parking aan een uitbater, in ons geval Indigo. Dus de eigenaars zijn zeker dat ze een parkeerplaats hebben, een recht op parking, al zal dat niet steeds dezelfde staanplaats zijn. Er zullen ook publieke plaatsen zijn waar buitenstaanders tegen een kleine vergoeding ook kunnen parkeren. Waardoor er meer rotatie en gebruik van de parking zal zijn. De eigenaars zullen dan ook  geen onderhoudskosten meer hebben voor hun parking daar die dan ten laste valt van de uitbater.”


Een Kern versterkend project in Ruisbroek
Kris Loix, architect ar-te: “Het project omvat een 140 tal wooneenheden bestaande uit: ééngezins, meergezins, zorgcentrum, betaalbaar wonen (investering provincie Vlaams-Brabant) en commerciële ruimtes.
De bestaande toegang van de ACV-site zal in de toekomst ook de ingang zijn naar de ondergrondse parking. De uitrit zal in de Boomkwekerijstraat zijn. Bewoners van de ééngezinswoningen mogen wel met hun wagen in de wijk en kunnen gegroepeerd parkeren in vaste parkeerhaventjes. Het belangrijkste voor de toekomstige bewoners is dat de zone verkeersvrij is. Het gebied is zowel in de Oos-West als Noord-Zuid richting volledig ontsloten voor voetgangers en fietsers. Dat is eigenlijk de drager van het project. De wagen gaat zo snel mogelijk in de grond! Dat maakt het binnengebied echt leefbaarder en toegankelijker voor kinderen en de mensen die er leven met kwalitatieve open ruimte. ”

 

Green Organisation wil nog dit jaar twee nieuw aangekochte panden langs de Kerkstraat slopen waarvoor de sloopvergunning binnen is.  Tegen eind 2018 wordt de verkavelingsvergunning verwacht. Pas daarna kan de sloop en het saneren van de oude ACV gebouwen beginnen. Waarna dan de nutsleidingen en de nieuwe wegenis wordt aangelegd alvorens de bouwwerkzaamheden in twee grote fases beginnen.
De Vlabinvest woningen (kant Kerkstraat) komen er eerst, waarna de werf richting Stationsstraat zal opschuiven.

Zie ook ons artikel van 27/06/17 – infomoment verkavelingsaanvraag project Kerkeveld op voormalige acv site

%d bloggers liken dit: