ZENNEVALLEI / SINT-PIETERS-LEEUW: -Gisteren werd er zoals aangekondigd een flitsmarathon gehouden. Verschillende ploegen van de Politiezone Sint-Pieters-Leeuw werden op verschillende tijdstippen ingezet om controles te voeren over het hele grondgebied van de Zennevallei. Zo namen bijna 20 (hoofd)inspecteurs deel aan de actie.
Resultaten
Controles werden gehouden, onder andere op de Zennestraat in Lot, de Alsembergsesteenweg in Dworp, de Bergensesteenweg in Sint-Pieters- Leeuw, Lenniksesteenweg in Halle, … reeds van vroeg in de ochtend tot laat op de dag. In totaal reden meer dan 9 300 langs één van onze camera’s. Zo’n 855 bestuurders werden betrapt op te snel rijden. Dit is zo’n 9,2 %.
Waarom flitsen?
De snelheidscontroles zijn niet bedoeld om mensen te plagen, maar wel omdat cijfers bewijzen dat snelheid een belangrijke rol speelt bij de oorzaak, maar ook bij de gevolgen van een verkeersongeval.
Het hoeft geen uitleg, dat hoe sneller een voertuig rijdt, hoe groter de schade bij een eventueel ongeval. Als we er als politie willen in slagen om het aantal verkeersongevallen te doen dalen, en voornamelijk het aantal slachtoffers met lichamelijke schade, dan zijn één van de mogelijkheden waken over de snelheid.
Rode zones
Om de plaatsen van de controles te bepalen, hanteert de politiezone Zennevallei een welbepaalde strategie. Zo gaan we op regelmatige basis na op welke plaatsen er veel verkeersongevallen met lichamelijk letsel gebeuren. Die plaatsen worden geselecteerd en aangeduid als rode zone. Op deze plaatsen wordt er extra gecontroleerd.
Controles in Sint-Pieters-Leeuw
Langs de shopping Pajot werd een controlepost (dispositief) opgesteld met een achttal inspecteurs. De motorrijders werden ingezet voor het begeleiden van de bestuurders naar het dispositief. Zo werden 15 voertuigen begeleid naar het dispositief. Acht bestuurders werden bekeurd
voor het gebruik van een gsm-toestel achter het stuur. Vier bestuurders werden bekeurd voor het onrechtmatig gebruik van de busstrook en één voertuig werd getakeld omwille van niet-verzekering. Een bestuurder mag zich tevens verwachten aan een fiscaal proces-verbaal omdat het bestuurde voertuig ingeschreven was in het buitenland, terwijl de bestuurder woonachtig is in België. Eén bestuurder bleek illegaal te zijn in het land. De dienst vreemdelingenzaken werd in kennis gesteld. Als laatste kreeg ook één bestuurder een bekeuring omwille van het ontbreken van een geldig keuringsbewijs. Het laatste keuringsbewijs dateerde van 2014.
De controles werden in de namiddag verdergezet. Een beetje verderop op de Bergensesteenweg in Sint-Pieters- Leeuw werden nog eens 1 412 passanten gecontroleerd. Hier reden 201 bestuurders te snel, met andere woorden 14 %. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 84 km/u daar waar de maximum snelheid 50 km/u bedraagt. Ook hier werden 16 voertuigen uit het verkeer gehaald en betrapt op verschillende inbreuken zoals het rijden met een vervallen rijbewijs, of zelfs geen rijbewijs, een niet-ingeschreven voertuig en het bezit van een verboden wapen. Een persoon dat geseind stond werd ook aangetroffen.
Later op de dag werd ook nog geflitst op de Brusselbaan in Sint-Pieters- Leeuw. Hier gold een snelheidsbeperking van 70 km/u. Hier reden 744 bestuurders voorbij de camera. 22 bestuurders reden te snel. Dit is goed voor net geen 3 %. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 104 km/u.