VLEZENBEEK: – Het het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wil een optimalisering van de verkeersdoorstroming ter hoogte van Erasmus bekomen door:
– De huidige 3-strooks rotonde terugbrengen naar een 2-strooks door het schrappen van de buitenste ring.
– Er komt een extra bypass vanaf de Wybranlaan/Postweg naar de Lenniksebaan richting Brussel.
– Het verkeer komende van de H. Simonetlaan (en de R0) zal slechts met één i.p.v. twee rijstroken op de rotonde toekomen, waardoor er meer kans is voor het verkeer (en de bussen van De Lijn) uit de Lenniksebaan om de rotonde op te rijden.
– De P+R-parking zal een uitrit krijgen op de H. Simonetlaan i.p.v. op de Lenniksebaan om de rotonde te ontlasten.
Dat blijkt uit een antwoord van Vlaams minister voor mobiliteit, Ben Weyts op een schriftelijke vraag van Vlaams Parlementslid Michel Doomst.
1. Wat is de stand van zaken betreffende het overleg tussen de verschillende overheden en De Lijn omtrent de mobiliteitsdoorstroming ter hoogte van Erasmus Gardens?
Naar aanleiding van het indienen van een bouwvergunning door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (BHG) voor de rotonde Simonet en de H. Simonetlaan, werd er bezwaar ingediend door de gemeenten Sint-Pieters-Leeuw en Dilbeek, het Vlaamse Gewest, het Erasmusziekenhuis, de bouwpromotor van Erasmus Gardens en De Lijn. De vrees bestond dat door het ontwerp de doorstroming op de rotonde sterk zou verminderen. Op 19 oktober 2017 heeft de gemeente Anderlecht tijdens de commissie ons gehoord en de vergunning niet toegekend. Aan het BHG heeft zij gevraagd om verder in overleg te gaan met alle betrokkenen. Op 14 november 2017 is dat overleg er geweest (resultaat zie vraag 4). Daarnaast voerde De Lijn een doorstromingsstudie uitgevoerd waarin ook de Lenniksebaan en de Postweg (twee wegen die op de rotonde aantakken) vervat zitten.
2. Welke maatregelen werden tot op heden opgenomen met het oog op de optimalisering van de mobiliteitsdoorstroming?
Momenteel is de rotonde in werffase omwille van de werken aan de nutsleidingen en de voorbereidingen voor de verlenging van het metrospoor dat onder de rotonde zal doorlopen. De doorstroming is er nu veel beter dan voorheen. De tijdelijke maatregelen die daarvoor zorgen, werkten inspirerend voor het toekomstige ontwerp (zie vraag 4): een bypass en verminderde toestroom op de rotonde komende van de R0. Dit werd aanvankelijk door het BHG niet in haar ontwerp opgenomen. De positieve effecten die vandaag kunnen worden vastgesteld zijn namelijk vooral in Vlaanderen merkbaar.
3. Wat is de stand van zaken betreffende het overleg tussen het Vlaamse departement Mobiliteit en Mobiel Brussel met het oog op de optimalisering van verkeersdoorstroming?
Op 11 oktober is er op verzoek door gezamenlijk schrijven een overleg georganiseerd met Mobiel Brussel, de gemeente Sint-Pieters-Leeuw, De Lijn en het Vlaamse Gewest. Op dit overleg werd geïnformeerd over de lopende bouwvergunning en op welke wijze bezwaarschrift kon worden ingediend. Zie vervolg vraag 1, meer bepaald commissie van 19 oktober 2017 en het opgelegd overleg door de commissie van 14 november 2017.
4. Welke maatregelen werden door de verschillende departementen onderzocht met het oog op de optimalisering van de verkeersdoorstroming ter hoogte van Erasmus?
Het BHG wil de huidige 3-strooks rotonde terugbrengen naar een 2-strooks door het schrappen van de buitenste ring. De volgende verbeteringen worden na het overleg aan het plan aangebracht: er komt een extra bypass vanaf de Wybranlaan/Postweg naar de Lenniksebaan richting Brussel. Het verkeer komende van de H. Simonetlaan (en de R0) zal slechts met één i.p.v. twee rijstroken op de rotonde toekomen, waardoor er meer kans is voor het verkeer (en de bussen van De Lijn) uit de Lenniksebaan om de rotonde op te rijden.
De P+R-parking zal een uitrit krijgen op de H. Simonetlaan i.p.v. op de Lenniksebaan om de rotonde te ontlasten, voetgangers vanaf deze parking worden maximaal naar de bestaande voetgangerstunnel geleid om een versmalling voor een oversteek van de Lenniksebaan te vermijden.
5. Op welke manier zal Erasmus Gardens voor het autoverkeer ontsloten worden richting Brussel?
De nieuwe wijk takt aan op de Lenniksebaan (N282) en op de H. Simonetlaan waar een nieuw lichtengeregeld kruispunt komt. De H. Simonetlaan blijft wel de hoofdweg en de verkeerslichten mogen de werking van de rotonde niet negatief beïnvloeden.
6. Zal in een bijkomende metrohalte voorzien worden voor de nieuwe wijk, en zo neen, op welke manier zal vanuit Erasmus Gardens de ontsluiting van voetgangers gebeuren richting het metrostation Erasmus?
Volgens de informatie waarover De Lijn beschikt, plant het BHG daar geen extra metrostation. De verlenging van de metro is een dienstspoor naar een nieuwe stelplaats van de MIVB. De voetgangers zullen te voet naar het bestaande station Erasmus kunnen wandelen via de wijk en nieuw aan te leggen brede voetpaden langsheen de H. Simonetlaan. Het metrostation bevindt zich op wandelafstand van de nieuwe wijk.
Teneinde de oversteekbaarheid van de H. Simonetlaan te verbeteren, zullen de in- en uitritten van de rotonde worden teruggebracht van telkens twee naar één rijstrook.