2018-01-18-infoavond-cam-ZennevalleiSINT-PIETERS-LEEUW: – Twee jaar geleden investeerde Sint-Pieters-Leeuw in de technologie van ‘automatische nummerplaat herkenning’ of ANPR. Ze was hiermee samen met de gemeente Overijse voorloper in de ruime regio van de rand rond Brussel. Donderdagavond organiseerde de gemeente een infomoment over de werking van deze intelligente camera’s, het netwerk, de toekomst en enkele strategieën binnen de Politiezone Zennevallei.

Sint-Pieters-Leeuw heeft op dit moment reeds 12 ANPR toestellen op haar grondgebied:
– Zuun Bergensesteenweg thv Kruispunt Brusselbaan-Bergensesteenweg voor in-en uitgaand verkeer.
– Ruisbroek aan de Humaniteitslaan thv kruispunt Paul Gilsonlaan voor in-en uitgaand verkeer.
– Vlezenbeek thv Postweg nr14 voor in-en uitgaand verkeer.
– Ruisbroek aan de Fabriekstraat thv kruispunt Hemelstraat voor in-en uitgaand verkeer.

Geplande ANPR toestellen met trajectcontrole
– Vlezenbeek, Postweg – van gewestgrens tot begin bebouwde kom (70 km/u)
– Vlezenbeek, Lenniksebaan – van gewestgrens tot kruispunt Juwet (70 km/u)
– Sint-Pieters-Leeuw, Bergensesteenweg van Van Cotthemstraat tot G Witthouckstraat (50 km/u)

Geplande ANPR toestellen met vrachtwagensluis
Deze zullen de tijd meten die de vrachtwagens nodig hebben tussen de twee meetpunten. Indien die tijd kort is, is er geen sprake van lokaal verkeer om te laden en lossen.
( De nummerplaten van bvb. de Lijn Bussen zullen genoteerd staan op een witte lijst zodat deze geen overtredingsresultaat opleveren)
– Ruisbroek – Humaniteitslaan thv kruispunt Paul Gilsonlaan in-en uitgaand verkeer.
– Ruisbroek – Fabriekstraat thv kruispunt Hemelstraat in-en uitgaand verkeer.
– Ruisbroek – Vorstsesteenweg thv kruispunt Humaniteitslaan in-en uitgaand verkeer.


De ANPR camera’s maken gebruik van blacklists op gestolen of geseinde nummerplaten en voertuigen, niet verzekerde voertuigen, verval recht op sturen, niet-gekeurde wagens,…

2017-05-19-Lentehappening_PZ (17)_Korpschef_Marc-CrispelKorpschef Marc Crispel: ” Ook in Halle en Beersel gaan er ANPR camera’s geplaatst worden zodat er over het grondgebied van de Politiezone Zennevallei in totaal zo’n 50 vaste ANPR’s zullen beschikbaar zijn. In de loop van dit jaar investeren we ook in één anoniem voertuig uitgerust met een kleine, bijna onzichtbare, ANPR camera en tevens in één gestriped politie voertuig met een ANPR camera.

De aanwezige inwoners uit Sint-Pieters-Leeuw kregen ook uitleg hoe het corps het voorbije jaar verscheidene inbraken, diefstallen, zaken,… kon oplossen dankzij de info die de ANPR camera’s de politiediensten verschafte. Al is de info van de camera meestal maar het begin en moeten ze er nadien ook nog heel wat manuren in research steken om alle info met elkaar te linken om de zaak tot een goed einde te brengen.

Korpschef Marc Crispel: ” Een modern korps kan niet meer zonder ANPR voor opsporing en recherche. Wij hebben ook ons informatica systeem mobiel gemaakt waardoor de ploegen op de baan op hun laptop gebruik kunnen maken van een ANPR module. Het is een nieuwe manier van werken, een andere vorm van politiewerk die ook wel meer capaciteit in mankracht zal vragen.”

1 comment

  1. Ze zouden beter wat controleren op de Galgstraat, is dikwijls juist een autosnelweg.

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: