ZUUN: – Op 16 november 2017 behaalde de centrale keuken van het OCMW van Sint-Pieters-Leeuw een Smiley. Dit label bewijst dat de keuken volledig voldoet aan de strenge normen die vooropgesteld worden door het Federaal Voedselagentschap inzake Voedselveiligheid (FAVV). Deze erkenning is het resultaat van een succesvolle samenwerking tussen het OCMW van Sint-Pieters-Leeuw, het keukenteam en Sodexo.


Ze ontvingen van het FAVV de smiley voor de autocontrole, de meldingsplicht en de traceerbaarheid in de voedselketen met betrekking tot de productie en distributie van de maaltijden. Het behalen van deze felbegeerde Smiley werd vandaag in het woonzorgcentrum gevierd met een taart feestje.

Partner
Met de verhuis in 2011 naar WZC Zilverlinde werd er beslist om een cateringpartner mee in te schakelen voor alle cateringdiensten dewelke het OCMW tot dan verzekerde. Met Sodexo heeft het OCMW van Sint-Pieters-Leeuw een sterke partner in huis gehaald om het cateringgebeuren voor al haar diensten aan te sturen.

Keuken voor jong en oud
De centrale keuken werkt 7 dagen op 7. In totaal werken er 19 medewerkers, waarvan 8 voltijds en 11 deeltijds.
Op vandaag staat de centrale keuken dagelijks in voor het eetgebeuren voor WZC Zilverlinde, de middagmalen in de 3 lokale dienstencentra, de dienst Maaltijden aan huis, en sinds kort worden ook de maaltijden van de gemeentelijke kinderdagverblijven geproduceerd in de centrale keuken. Dit alles is goed voor ongeveer 350 middagmalen per dag.
Er wordt gekookt in koude lijn. Dit wil zeggen dat alles na productie via snelkoeling wordt gekoeld om achteraf via een gekoeld transport intern en extern te leveren. Het opwarmen gebeurt dan op de afdelingen van het WZC, in de lokale dienstencentra, in de kinderdagverblijven of door de mensen thuis.


Smiley garandeert voedselveiligheid
Paul Defranc, OCMW-voorzitter: “De centrale keuken kreeg de Smiley niet zomaar cadeau. De keuken moest daarvoor voldoen aan een heel aantal vereisten waaronder de invoering van een autocontrolesysteem. Dergelijk systeem garandeert de voedselveiligheid en traceerbaarheid over de hele keten: vanaf de selectie van de grondstoffen tot en met het bord van de gebruiker. Concreet betekent dit onder andere het respecteren van de temperaturen bij de ontvangst van de grondstoffen, bij het opslaan van de voedingsmiddelen en bij de verdeling van de maaltijden aan de gebruiker. Daarnaast is er een fundamentele rol weggelegd voor het naleven van de hygiënenormen.”

Kwaliteit is prioriteit
Nu bestaat de uitdaging erin om de Smiley te behouden. Kwaliteit garanderen moet een constante blijven. “Wij willen onze gebruikers dan ook de zekerheid geven dat hun maaltijd niet enkel lekker is, maar ook veilig.

Ontdek meer van Sint-Pieters-Leeuw nieuwssite

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder