RSS

nieuw spel Levenswandeling – Al spelend in gesprek over vroeger

28 Feb

2017-02-28-spel-levenswandelingPAJOTTENLAND: – Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei stelt het spel ‘Levenswandeling’ voor dat ze naar aanleiding van Erfgoeddag Vlaanderen en Brussel ontwikkelden ism WZC De Zwaluw.Het spel levenswandeling is een leuk en eenvoudig spel om met ouderen of dementerenden in gesprek te gaan over vroeger en mekaar zo op een andere manier te leren kennen.

Het spel levenswandeling is een leuk en eenvoudig spel om met ouderen of dementerenden in gesprek te gaan over vroeger en elkaar zo op een andere manier te leren kennen. Wat is het mooiste cadeau dat je als kind van Sinterklaas kreeg? Herinner je je nog je eerste kus? Ken je enkele zinnen in jouw dialect zeggen?

In het spel staat reminisceren centraal. Reminisceren betekent het ophalen van herinneringen, waarbij de nadruk ligt op de eigen ervaringen van de deelnemers. Het spel werd ontwikkeld in het kader van Erfgoeddag 2017 door Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei i.s.m. WZC De Zwaluw naar een idee van Ilona Van Obbergen.

Het spelbord is opgevat als een eenvoudig parcours van vakjes, volgens het principe van ganzenbord. Deelnemers gooien met de dobbelsteen en verplaatsen een pion voort op het spelbord. Bij elk gekleurd vakje hoort een kaartje waarop een vraag staat die de deelnemer moet beantwoorden. De vragen polsen naar verhalen over hoe het vroeger was.

De zes categorieën zijn:
Mijn kindertijd: Vragen over de kindertijd, naar school gaan, spelen,… (vb. Moest je al kind alles opeten? Wat lustte je niet)
Geloof & feesten: Vragen over de plaats van het geloof en de kerk in het dagelijkse leven en over religieuze en andere feesten zoals kerstmis, Sinterklaas, de kermis,… (Ging je wel eens naar de kermis? Wat deed je dan?)
Verliefd, getrouwd, kinderen: Vragen over de eerste liefde, verloving, trouwen en kinderen krijgen. (vb. Hoe zag jouw/de trouwkledij er uit toen je jong was?)
In en rond het huis: Vragen over gebruiken en gewoonten binnen de huiselijke sfeer. De thema’s voeding, gezondheid, huishouden, dagindeling,… komen hier aanbod (Vb. Had je vroeger huisdieren? Welke?)
Beroep en vrije tijd: Vragen over enerzijds het professionele leven en anderzijds de invulling van de vrije tijd zoals televisie, radio, verenigingsleven,… (Vb. Vanaf wanneer hadden jullie een televisie in huis? Welke programma’s keek je?)
Mijn dorp & stad: Vragen omtrent het eigen dorp en de omgeving, lokale tradities en vervoer (Vb. Sprak je dialect thuis? Kan je enkele woorden of zinnen in jouw dialect zeggen?)

Het spel werd ontwikkeld in het kader van Erfgoeddag 2017 op 23 april dat in het thema ‘Zorg’ staat. In onze regio (Pajottenland & Zennevallei) zullen verschillende zorginstellingen (vooral woonzorgcentra en rusthuizen) meedoen aan de Erfgoeddag. Op Erfgoeddag zelf en in een voortraject naar Erfgoeddag toe zal er aan de slag gegaan worden met een eenvoudig spel dat met groepjes ouderen gespeeld kan worden met als doel herinneringen ophalen, met elkaar in gesprek gaan over vroeger en elkaar op een andere manier leren kennen. Maar ook na Erfgoeddag kan het spel blijvend gebruikt worden in rusthuizen, bij de organisatie van dementiecafés of door mantelzorgers.

Het spel ontlenen kan gratis bij Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei.
C Het Castelhof – Molenstraat 102, 1700 Dilbeek – T. 02 451 69 48

 
Reacties staat uit voor nieuw spel Levenswandeling – Al spelend in gesprek over vroeger

Geplaatst door op februari 28, 2017 in actualiteit, erfgoed, nieuws, Pajottenland, Sint-Pieters-Leeuw, Zennevallei

 

Tags: , ,

Reacties zijn gesloten.

 
%d bloggers liken dit: