2016-12-22-archieffoto_zenVLAANDEREN / SINT-PIETERS-LEEUW: – Vlaanderen en Europa gaan fors investeren in de Zenne, Dijle en Demer. In totaal maken Europa en de gewesten in ons land hiervoor 18 miljoen euro vrij. Een deel van de middelen zal besteed worden aan het opnieuw zichtbaar maken van de waterlopen. Dat zal onder meer het geval zijn in Brussel, Leuven en Sint-Pieters-Leeuw.

De waterkwaliteit van deze drie waterlopen is de laatste jaren al fors verbeterd maar er is nog steeds werk aan de winkel. Met de subsidies wil men nu de waterkwaliteit maar ook de biodiversiteit verbeteren en het risico op overstromingen verkleinen. Daarvoor wordt nu 18 miljoen euro vrijgemaakt waarvan Europa meer dan de helft zal van ophoesten.

Met de extra Europese middelen zal in een breed samenwerkingsverband een bijkomende inspanning voor Dijle, Zenne en Demer kunnen gebeuren. Dit project past dan ook uitstekend binnen mijn beleidsdoelstellingen in het waterbeheer: schade door overstromingen tegengaan, waterlopen in een goede toestand brengen, en historische waterlopen terug zichtbaar te maken in de stad”, aldus Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege.

Een overzicht van de investeringen in  onze regio en Brussel:

Omschrijving actie
Kostprijs
Herstel van de structuurkwaliteit en van verbetering van vismigratie in de centra van Sint-Pieters-Leeuw en Leuven
861.250 euro
Opheffen van vismigratieknelpunten en aanleg van vispaaiplaatsen in de Zenne
1.039.600 euro
Landinrichting en waterbeheerproject in de valleien van de Molenbeek, Zevenborrebeek en Kwadebeek (Sint-Genesius-Rode)
950.075 euro
Aanleg van overstromingsgebieden ‘Grote Weide’ en ‘Groebengracht’ in Halle
265.000  euro
Aanleg van natuurlijke overstromingsgebieden op de Zenne
1.738.785  euro
Landinrichting en waterbeheerproject in de vallei van de IJse
1.090.500  euro
Opheffen van vismigratieknelpunten en aanleg van vispaaiplaatsen in de Zenne 1039600  euro
Openleggen van de Zenne in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest 2.462.162 euro
%d bloggers liken dit: