VLEZENBEEK: – Op het domein van Revalidatieziekenhuis Inkendaal opende vandaag een “Trial-O” parcours. Na UZ Pellenberg in Leuven, eerder dit jaar, is dit het tweede parcours dat werd aangelegd in Vlaams-Brabant. 

“Trial-O” of ook wel trail-oriëntatie is speciaal gecreëerd voor personen met een fysieke beperking.
Trail-oriëntatie is een oriëntatievorm die geschikt is voor invalide deelnemers waar het gaat om de juistheid en niet om de tijd. 

Inge Slagmeulder, Sportverantwoordelijke Inkendaal en Sonia Goossens, VVO
Inge Slagmeulder, Sportverantwoordelijke Inkendaal en Sonia Goossens, VVO

Sportverantwoordelijke Inkendaal, Inge Slagmeulder: “ Het is een oriëntatieparcours die minder mobiele mensen, al dan niet met een rolstoel zelfstandig of met begeleiding door het domein van Inkendaal kunnen maken. Het parcours loopt langs de nieuwe oriëntatiepalen met ingebouwde kniptang. Vandaag kunnen we het parcours voor het eerst gebruiken. We hebben dit kunnen realiseren dankzij de medewerking van de provincie Vlaams- Brabant en de directie van ons revalidatieziekehuis.
Voor onze patiënten zal dit zorgen voor cognitieve revalidatie, de mensen moeten leren kaart lezen, ze moeten een opdracht uitvoeren, iets zoeken, dus zo trainen ze cognitive en tegelijk op die moment motorische eigenschappen. Het is dus een extra therapie moment om mensen terug te laten revalideren.
Onze therapeuthen gaan ook nog een extra opleiding krijgen zodat ze met hun patiënten dit parcours optimaal kunnen gebruiken.
De opdrachten zijn op verschillende niveaus gemaakt zodanig dat ook de kinderen kunnen deelnemen aan deze Trial-O. Zo werden er voor hen aan de palen ook nog extra kleur prentjes aangebracht. Zo kunnen zij er ook nog een zoektocht van maken.”
2015-09-11-Trial-O_01 2015-09-11-Trial-O_02
Het Vlaams Verbond voor Oriënteringssporten v.z.w.(VVO) hielp bij de realisatie van dit project.

2015-09-11-Trial-O_06Sporttechnisch coördinator VVO, Sonia Goossens: “Voor dit project zijn we gestart met een kaartje van het domein te tekenen volgens de Internationale oriëntatie normen. We zijn dan begonnen aan de creatie van het permanent oriëntatieparcours. Het betreft 15 palen met een ingebouwde knijptang om te knippen in een controlekaart. Daar het een parcours is dat ook bestemd is voor minder mobiele mensen gaat het niet om de snelheid waarin men het parcours doet.
Daarom bevinden zich naast de Oriëntatiepalen A,B,C-plaatjes waar men aan precisie oriëntatie kan doen. Dus als ze aan die paal staan kijken ze naar de 3 plaatjes. Wij stellen een vraag, bijvoorbeeld over een soort aanplanting waarvan de oplossing de planten zijn die bij de plaatjes A,B of C staan. En dat juiste antwoord kunnen ze dan in hun controlekaart knippen.
Zo zijn er op het domein 3 verschillende omlopen die verschillen in afstand. Groen is de kortste, blauw de middelste en de rode is de langste afstand waar ze dan ook de 15 palen aandoen. En bij elke omloop zijn er 5 verschillende niveaus van moeilijkheid. “
2015-09-11-Trial-O_04 2015-09-11-Trial-O_03
Vandaag werd de Trial-O voor de eerste keer uitgetest tijdens de jaarlijkse sportdag (zie artikel sportdag – klik hier) van het revalidatieziekenhuis. De deelnemers die wij tegenkwamen vonden het een leuk initiatief en waren al volop aan het zoeken naar de juiste oplossingen.

1 comment

  1. ,je leven kan ik een klap veranderen,gelukkig kennen de therapeuten hun job,in Inkendaal xPROFICIAT met dit initiatief x

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: