2015-04-24-CrevitsVLAANDEREN / SINT-PIETERS-LEEUW: – Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) kent dit jaar bijna 36 miljoen euro specifieke middelen toe voor extra schoolcapaciteit in Vlaanderen en Brussel. Het gaat om 35 miljoen euro aan bouwsubsidies en bijna 1 miljoen euro aan huursubsidies. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de erkende capaciteitsgemeenten Antwerpen, Asse, Gent Grimbergen, Halle, Leuven, Mechelen, Roeselare, Sint-Pieters-Leeuw, Sint-Niklaas en Vilvoorde kunnen met die middelen meer plaatsen voor kinderen in de klas creëren. Minister Crevits verwacht dat de beloofde capaciteitsuitbreiding op korte termijn effectief gerealiseerd wordt.

Sint-Pieters-Leeuw krijgt een bouwsubsidie voor capaciteitsuitbreiding van 1.500.000 euro.

Capaciteitsgemeenten
Sinds 2010 maakt de Vlaamse Regering jaarlijks specifieke middelen vrij om nieuwe schoolcapaciteit te creëren in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en in die gemeenten in Vlaanderen die kampen met een tekort aan schoolplaatsen. Eind 2014 werd een nieuwe oproep gelanceerd naar alle lokale ‘taskforces capaciteit’ om een actuele lijst met capaciteitsprojecten in te dienen met het oog op de verdeling van de capaciteitsmiddelen 2015. In deze taskforces zetelen alle lokale onderwijsverstrekkers onder coördinatie van de gemeente. Samen bekijken ze de lokale capaciteitsbehoeften, brengen ze de verschillende voorstellen tot capaciteitsuitbreiding in kaart en beslissen ze welke capaciteitsprojecten effectief worden gerealiseerd met de toegekende middelen.

De oproep vertrok naar de 17 erkende capaciteitsgemeenten in Vlaanderen (Antwerpen, Asse, Denderleeuw, Gent, Grimbergen, Halle, Kortrijk, Leuven, Lokeren, Mechelen, Roeselare, Sint-Niklaas, Sint-Pieters-Leeuw, Tienen, Turnhout, Vilvoorde en Wervik) en naar de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) in Brussel.

15 capaciteitsgemeenten dienden een aanvraag in voor capaciteitsmiddelen. De ingediende dossiers werden gebundeld en beoordeeld, onder meer op hun volledigheid en correctheid, om vervolgens de vergelijking van de capaciteitsdruk over de verschillende gemeenten mogelijk te maken.

Om de huidige en toekomstige capaciteitsdruk in de verschillende capaciteitsgemeenten te berekenen werd gebruik gemaakt van lokaal aangeleverde en centraal beschikbare capaciteitsgegevens. Het gaat zowel om de vraagzijde (de noden) als het beschikbare aanbod (welke capaciteit bestaat er al).

In dat kader ontwikkelt het departement Onderwijs en Vorming ook een capaciteitsmonitor. Die capaciteitsmonitor zal tegen de zomer 2015 opgeleverd worden en zal minister Crevits in staat stellen om de werkelijke capaciteitsnoden nog preciezer in kaart te brengen.

In afwachting van die capaciteitsmonitor gebeurt de verdeling van de capaciteitsmiddelen 2015 aan de hand van volgende parameters:
– De actuele capaciteitsdruk (2014);
– De toekomstige capaciteitsdruk (2018);
– De bevolkingsprognoses (groei/afname) 2018-2024 in de leeftijdscategorie 3-11-jarigen (aan de hand van demografische data opgesteld door de Studiedienst Vlaamse Regering);
– De door de lokale ‘taskforces capaciteit’ gevraagde capaciteitsmiddelen 2015: 408,5 miljoen euro aan bouwsubsidies en 873.353 euro aan huursubsidies (beschikbaarheidsvergoedingen);
– De toegekende capaciteitsmiddelen 2010-2014 en de uitvoering ervan;
– De beschikbare middelen.

Op basis van deze data is de verdeling van de capaciteitsmiddelen 2015 als volgt:
Wat de bouwsubsidies betreft:
Antwerpen: 12.000.000 euro
Asse: 400.000 euro
Brussels Hoofdstedelijk Gewest: 7.000.000 euro
Gent: 3.300.000 euro
Grimbergen: 1.500.000 euro
Halle: 2.100.000 euro
Leuven: 1.600.000 euro
Mechelen: 1.600.000 euro
Roeselare: 550.000 euro
Sint-Pieters-Leeuw: 1.500.000 euro
Sint-Niklaas: 700.000 euro
Vilvoorde: 2.750.000 euro
Totaal: 35.000.000 euro

Wat de huursubsidies (beschikbaarheidsvergoedingen) betreft:
Daarnaast worden ook middelen voorzien voor de betaling van huursubsidies die ingezet worden om tijdelijk in bijkomende schoolcapaciteit te voorzien, de zogenaamde beschikbaarheidsvergoedingen.Totaal: 827.753 euro

Efficiënte realisatie van extra schoolcapaciteit
Een analyse van de toegekende middelen 2010-2014 leert Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits dat de realisatie van bijkomende schoolgebouwen veel te lang op zich laat wachten waardoor de werkelijke capaciteitsuitbreiding vaak pas vele jaren later een feit is. Dat moet in de toekomst anders en beter. Tijdens de vorige legislatuur heeft de Vlaamse Regering 188 miljoen euro aan capaciteitsmiddelen geïnvesteerd in 12 capaciteitsgebieden. Voor 44% van deze middelen zijn de werken nog niet opgestart. Slechts een vijfde van de middelen (19%) heeft ondertussen effectief tot capaciteitsuitbreiding geleid. Voor 37 % van de middelen is er ondertussen een concreet projectplan uitgewerkt of zijn de bouwwerken volop bezig. Waarom de capaciteitsuitbreiding zo lang op zich laat wachten, is nog onduidelijk. Minister Crevits laat onderzoeken wat mogelijke oorzaken zijn en hoe het in de toekomst sneller kan. De capaciteitsnoden zijn groot. Het komt er dus op aan de toegekende middelen zo snel en efficiënt mogelijk in te zetten.

Masterplan Scholenbouw
Daarnaast maakt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits werk van een Masterplan Scholenbouw, vooral in functie van de reguliere financiering. Dat Masterplan zal de grote lijnen uittekenen over hoe in de toekomst de schoolinfrastructuur op een meer planmatige wijze zal worden aangepakt. Het gaat dan zowel om het oplossen van de concrete capaciteitsnoden in specifieke gebieden als de modernisering van het verouderde schoolpatrimonium. Vlaanderen kampt immers met een historische onderhoudsachterstand en erg verouderde schoolinfrastructuur. Ook die moet gemoderniseerd worden.

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits: “We investeren dit jaar bijna 36 miljoen euro om extra schoolcapaciteit in Vlaanderen en Brussel te creëren, daar waar er nu en in de toekomst plaatsen te kort dreigen te zijn. Het doel is dat elk kind in een school terecht kan. Niet alleen bijkomende middelen zijn noodzakelijk, ook meer daadkracht. Want de realisatie van bijkomende schoolgebouwen laat vaak te lang op zich wachten. Slechts voor een vijfde van de toegekende capaciteitsmiddelen in de periode 2010-2014 zijn de werken volledig uitgevoerd. Bij bijna de helft van de middelen zijn de werken nog niet opgestart. Gezien de grote noden moet we er voor zorgen dat de beschikbare en toegekende middelen sneller tot effectieve capaciteitsuitbreiding leiden.”


2014-09-18_gemeentehuis_Sint-Pieters-LeeuwEerste reacties uit Sint-Pieters-Leeuw:

Voorzitter van CD&V Sint-Pieters-Leeuw Siebe Ruykens laat in een reactie weten verheugd te zijn met de extra middelen (1 500 000 euro) die Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) toekent aan Sint-Pieters-Leeuw.
Het gemeentebestuur wil prioritair inzetten op extra plaatsen voor onderwijs en kinderopvang. Dankzij een goed uitgewerkt dossier en een uitgebreid en constructief overleg met Minister Crevits is onze gemeente er voor de eerste maal in geslaagd om aanspraak te maken op deze extra capaciteitsmiddelen. Deze middelen zijn broodnodig, want net als andere gemeenten uit de Vlaamse Rand, kampt Sint-Pieters-Leeuw met een erg grote druk op ons onderwijs. De extra middelen moeten ons toelaten om op korte termijn extra plaatsen voor kinderen bij te creëren in Leeuwse scholen. We zullen samen met de collega’s bekijken hoe we deze middelen optimaal kunnen inzetten”, aldus Siebe Ruykens.

Gunther Coppens, schepen van onderwijs: “Het is goed dat we van de Vlaamse regering middelen krijgen om aan capaciteitsuitbreiding te doen. We hadden een bijzonder goed dossier ingediend met de lokale Taskforce waar alle onderwijsverstrekkers in vertegenwoordigd zijn.
We hoopten wel op 5 miljoen euro om de nieuwe school in Zuun-Ruisbroek te kunnen bouwen. We zullen nu op minder grote schaal moeten nadenken, onderzoeken wat we gaan doen in overleg met het kabinet Crevits.

1 comment

  1. Heel erg dat net op hetzelfde moment het nieuws uitlekt dat het gemeentebestuur maandag een principes beslissing neemt over de PRIVATISERING van de buitenschoolse kinderopvang. Dit is niet te rijmen in het besteden van extra middelen aan kinderopvang!

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: