VLAAMS-BRABANT / VLEZENBEEK: – Maandagnamiddag lanceerde de provincie Vlaams-Brabant haar nieuwe vrijwilligerscampagne ‘Van harte vrijwilliger!’ in de Merselborre in Vlezenbeek. De Bakkers for Exchange en de Integratiedienst van Sint-Pieters-Leeuw gaven mee het startsein.
2015-03-02-VLA-BRA_van-harte-vrijwilliger_07
De provincie Vlaams-Brabant gaat voor haar nieuwe vrijwilligerscampagne ‘Van harte vrijwilliger!’ op zoek naar vrijwilligersorganisaties die zich met passie inzetten voor mensen, dieren, erfgoed. Vrijwilligersorganisaties kunnen een foto sturen van hun hartverwarmende vrijwilligers(werking) en maken op 300 euro voor hun Organisatie.

Vrijwilligerswerk is onschatbaar en onbetaalbaar. Mensen die zich belangeloos inzetten zorgen voor een warmere samenleving. Wij willen zulke mensen van harte steunen. Met deze campagne willen we organisaties helpen om hun ‘onzichtbare’ vrijwilligers in de bloemetjes te zetten‘, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor welzijn.

Hartverwarmende vrijwilligers zitten er alvast bij Bakkers voor Exchange en de Integratiedienst van Sint-Pieters-Leeuw.
De Bakkers wonnen vorig jaar de provinciale campagne met hun straf verhaal over bakker Guido Devillé. Bakkers voor Exchange stuurt gediplomeerde bakkers met expertise naar het Zuiden, op vraag van een ondernemer uit het zuiden, om hen de ‘bakkersstiel’ aan te leren en zo hun bedrijf of organisatie te laten groeien. Dat gebeurt via tewerkstelling, nieuwe of betere producten of
diensten. Guido Delvillé laat geen enkele vakantieperiode aan zich voorbij zonder zijn bakkersexpertise te delen in het Zuiden. Via foto’s en verhalen brengt hij het zuiden dichter bij ons.

De vrijwilligers van de integratiedienst van Sint-Pieters-Leeuw zorgen met hun project ‘samen inburgeren’ voor een warme, gastvrije samenleving. Zij maken nieuwe inwoners wegwijs in de gemeente en zorgen voor een warm onthaal.
Frans de Weerdt is zo één van onze vrijwilligers van het eerste uur die altijd vol enthousiasme klaarstaat voor een inburgeraar’, zegt burgemeester Luc Deconinck. ‘Hij leert hen het verenigingsleven kennen, neemt hen op in zijn familiekring en maakt het project kenbaar bij de Leeuwse bevolking’.
‘We stimuleren en ondersteunen het vrijwilligerswerk op verschillende manieren’,zegt gedeputeerde Monique Swinnen. ‘We bieden vormingen aan voor vrijwilligers, een gratis vrijwilligersverzekering voor organisaties en een vacaturebank waar organisaties op zoek kunnen naar vrijwilligers en omgekeerd’.
Meer info: www.vlaamsbrabant.be/vanhartevrinwilliger

Deze diashow vereist JavaScript.


Wat doet de provincie voor vrijwilligers?
De provincie Vlaams-Brabant stimuleert en ondersteunt het vrijwilligerswerk op verschillende manieren.
Vrijwilligerswerk neemt een belangrijke plaats in de maatschappij. Vrijwilligers zijn erin alle maten en soorten, met een groot en klein engagement, met verschillende interesses. Hun engagement verdient onze steun. Vrijwilligers werven is dikwijls een heet hangijzer. Daarom willen we organisaties hierin maximaal helpen‘, zegt gedeputeerde Monique Swinnen.
Gratis vrijwilligersverzekering
De provincie biedt een gratis vrijwilligersverzekering aan waarmee organisaties hun vrijwilligers kunnen verzekeren. Deze verzekering heeft zijn doel niet gemist en groeide de voorbije jaren in verhouding tot de bevolkingsdichtheid het sterkst in Vlaams-Brabant. In 2014 zijn er 2110 organisaties met een vrijwilligersverzekering, goed voor 43.626 verzekerde dagen. Dat zijn gemiddelde 21 verzekerde dagen per organisatie. Er werden 326 verzekeringen afgesloten door vzw’s en 1784 verzekeringen afgesloten door feitelijke verenigingen.
http://www.vrjwillligerswerk.be: dé vacaturebank voor vrijwilligers
Deze website is een initiatief van de vijf provinciale steunpunten vrijwilligerswerk, het Punt vzw (Steunpunt vrijwilligerswerk Brussel) en het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk. De vacaturebank bevat gedetailleerde informatie over organisaties op zoek naar vrijwilligerswerk en over de taken in kwestie. Per maand krijgt deze site tussen de 17.000 en 25.000 bezoekers. 580 organisaties en verenigingen zijn ingeschreven op deze webstek. Er lopen momenteel zo’n 503 vacatures.
Steunpunt vrijwilligerswerk: helpdesk voor alle vragen over vrijwilligerswerk
Bij het Steunpunt vrijwilligerswerk kunnen vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties dagelijks terecht i.v.m. vragen over rechten, de wet, de forfaitaire vergoeding, werven en vorming van vrijwilligers, de website vrijwilligers, vacatures, materiaal over vrijwilligerswerk ea …Het Steunpunt is eveneens verantwoordelijk voor de website http://www.vrijwilligerswerk.be, een vacaturebank waar potentiële vrijwilligers en organisaties elkaar kunnen vinden.
Vrijwilligersacademie
De provincie organiseert samen met Vormingplus Oost-Brabant en Arch’educ de vrijwilligersacademie. De vrijwilligersacademie is een vormingsaanbod dat speciaal opgesteld werd voor vrijwilligers over uiteenlopende thema’s, van speechen voor beginners tot websites bouwen. De vormingen gaan door op verschillende locaties in Vlaams-Brabant, zodat elke vrijwilliger kan deelnemen in zijn buurt.
Werven en vormen van vrijwilligers
De provincie biedt een stappenplan aan om vrijwilligers te werven en te vormen. Dit zijn vrijwilligers die opgeleid zijn om senioren toe te leiden naar vrijwilligerswerk. Tenslotte kunnen organisaties via vorming op maat beroep doen op trainers om bijvoorbeeld een goed vrijwilligersbeleid uit te werken.

Win 300 euro voor je hartverwarmende vrijwilligers – Fotowedstrijd

Zitten er in je organisaties vrijwilligers die zich van harte inzetten voor mensen, dieren of erfgoed en op die manier zorgen voor een warme samenleving? Stuur de provincie dan een hartverwarmende foto van je vrijwilligers en maak kans op 300 euro voor je organisatie.
Prijs?
De 10 organisaties met de meest hartverwarmende foto winnen elk 300 euro waarmee ze hun vrijwilligers in de bloemetjes kunnen zetten. De wedstrijd loopt van 2 maart tot 30 juni 2015. De winnaars worden bekendgemaakt op een feestelijk slotmoment begin december, op de internationale dag van de vrijwilliger.
Wie mag meedoen?
Elke Vlaams-Brabantse organisatie of vereniging die met vrijwilligers werkt.
Meer info: www.vlaamsbrabant.be/welzijn-gezondheid/vrijwilligers/nieuws-van-harte-vrijwilliger.jsp

%d bloggers liken dit: