2014-11-24-woon-gezondREGIO: – De Vlaamse Logo’s (Lokaal Gezondheidsoverleg) organiseren dit jaar in samenwerking met het VIGeZ (Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie) en de Vlaamse overheid de eerste Vlaamse actieweek ‘Gezond Binnen’ van 24 november tot en met 30 november 2014.

Nu de winter voor de deur staat, zijn we sneller geneigd om ramen en deuren dicht te houden. Toch is het belangrijk voor je gezondheid om ervoor te zorgen dat er frisse lucht in je woning kan. In de actieweek ‘Gezond Binnen’ van 24 tot 30 november zet woonwinkel Zennevallei gezond wonen in de kijker.

Hierbij een aantal tips waarmee je meteen aan de slag kan.

Luchtvervuiling in je huis?
Dagelijks brengen we heel wat tijd binnen door. Het is dan ook logisch dat de verse, gezonde lucht snel opgebruikt is. Niet alleen door te ademen, maar ook door te koken, poetsen, douchen, roken of klussen komen er stoffen in de lucht die jou of je familie ziek kunnen maken. Weer daarom producten met gevarensymbolen n en sigarettenrook uit je woning en verlucht extra tijdens en na het douchen, koken, poetsen of klussen.

Ventileren of verluchten?
Door te ventileren laat je voortdurend verse lucht binnen. Dit doe je door een raam op een kier te zetten of ventilatieroosters open te laten staan. Ventileren doe je best 24 uur per dag.
Door te verluchten zorg je er voor dat er op korte tijd veel frisse lucht binnenkomt. Dat kan door bijvoorbeeld een raam of buitendeur meerdere keren per dag vijftien minuten open te zetten.

Een proper ventilatiesysteem = propere lucht
Heb je een ventilatiesysteem in je woning, zorg er dan voor dat dit goed onderhouden is. Raadpleeg bij twijfel de handleiding of je installateur. Slecht onderhouden ventilatiesystemen kunnen de kwaliteit van de lucht in je woning slechter maken in plaats van beter.

Zeven tips voor een gezond binnenmilieu
– Ventileer 24 uur per dag.
– Verlucht minstens 2 keer per dag gedurende 15 minuten.
– Rook niet binnen.
– Gebruik en onderhoud de ventilatieopeningen in huis, sluit ze niet af.
– Verlucht extra tijdens en na het douchen, koken, poetsen, klussen,…
– Verlucht je woning extra wanneer je nieuwe materialen of meubels hebt geplaatst.
– Zet de verwarming lager of schakel ze uit tijdens het verluchten.

woonwinkel-Zennevallei_logoInfo:
Woonwinkel Zennevallei -,Pastorijstraat 21 Sint-Pieters-Leeuw (Gemeentehuis)
T 02 371 22 68 – www.woonwinkelzennevallei.be
Openingsuren: Maandag-, woensdag- en vrijdagvoormiddag van 9 tot 12 uur (of na afspraak).

%d bloggers liken dit: