2008-10-04-jaarmarkt-ruisbroek-2008_8VLAANDEREN / VLEZENBEEK: – Vanaf volgend jaar wordt onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren verboden in Vlaanderen. Dat meldt Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA).
Voor het komende Offerfeest op 4 oktober kan er wel nog ritueel geslacht worden op tijdelijke slachtvloeren. “Een plotse invoering zou leiden tot chaos“, klinkt het.

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts wil dat de Europese regelgeving over onverdoofd slachten onverkort wordt nageleefd. Vanaf volgend jaar zal onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren dan ook verboden zijn in Vlaanderen.

Europa laat onverdoofd slachten om religieuze redenen toe, maar enkel en alleen in een erkend slachthuis. De federale regering heeft deze Europese regelgeving jarenlang de facto overtreden met zogenaamde ’tijdelijke slachtvloeren’. Vorig jaar werden in Vlaanderen nog 22.000 dieren geslacht op ongeveer 57 tijdelijke slachtvloeren. Deze slachtplaatsen beantwoorden echter geenszins aan de vereisten die worden gesteld aan slachthuizen.
Sinds een maand zijn we vanuit Vlaanderen bevoegd voor Dierenwelzijn. Dit is het moment om onze verantwoordelijkheid te nemen en een einde te maken aan de permanente overtreding van de Europese regelgeving” zegt Ben Weyts.
Vanaf 2015 moet de rituele slacht uitwijken naar reguliere slachthuizen of plaats maken voor een alternatief. Het eerstkomende Offerfeest van 4 oktober valt nog niet onder de nieuwe regeling. De voorbereidingen hiervoor zijn al te ver gevorderd. Een plotse invoering van een verbod op tijdelijke slachtvloeren zou leiden tot chaos aangezien alle dieren al zijn aangekocht en de erkende slachthuizen onmogelijk op zulke korte termijn de slacht van meer dan 20.000 extra dieren kunnen organiseren. Gezien die overmacht ziet Weyts zich genoodzaakt om het verbod op onverdoofd slachten in tijdelijke slachtvloeren pas vanaf volgend jaar van start te laten gaan.
Ik bespreek met de moslimgemeenschap en de slachthuizen hoe we volgend jaar het Offerfeest organiseren zonder de tijdelijke slachtvloeren waar onverdoofd geslacht wordt. Als minister van Dierenwelzijn ben ik vanzelfsprekend voorstander van een volledig verbod
op onverdoofd slachten. Maar dat nu plots opleggen, zal er helaas niet toe leiden dat er minder dieren onverdoofd geslacht worden, misschien net integendeel. Het dierenwelzijn heeft in dit geval meer belang bij evolutie dan revolutie. Dit is de best weg om zo veel mogelijk dierenleed de wereld uit te helpen
” besluit minister Weyts.

In oktober vorig jaar meldde ook het gemeentebestuur van Sint-Pieters-Leeuw op een persconferentie een principieel probleem te hebben met de rituele slachtingen zonder verdoving.
Zie ons artikel van 9 oktober 2013 – KLIK HIER

%d bloggers liken dit: