SINT-PIETERS-LEEUW: – Zaterdag was De Koninklijke Schuttersgilde Sint-Sebastiaan zeer vereerd en trots om het vijftigjarig schuttersschap van hun gildebroeder Jean Kina te mogen vieren.
2014-08-23-jean-kina-50jaar-schutter_10
Jean is lang geleden gewoon eens gaan mee kijken naar de schutters, een keer geprobeerd en hij is blijven schieten… En dat schieten met de boog op staande wip is nu al 50 jaar zijn grootste hobby.
Een hobby waar veel, heel veel tijd is in gekropen, maar Ingrid, zijn vrouw, die heeft daar nooit een probleem van gemaakt. Integendeel. Op een bepaald moment kon hij niet meer schieten met schouderproblemen. Jean wilde opgeven en stoppen met schieten, maar Ingrid praatte op hem in, stuurde Jean naar de wip, overtuigde hem om met een stok te schieten. Dankzij Ingrid is hij die moeilijke periode doorgekomen en schiet hij nog altijd.
En er zijn vele mooie momenten op zijn palmares.

Zo schoot Jean zich in 1980 tot koning in Ninove, letterlijk tussen de soep en de kroketten. Hij zat immers samen met Ingrid en Sabrina op een communiefeest toen hij er plots aan dacht dat het koningsschieting was. Ingrid en Sabrina bleven op het feest, Jean weg… een half uur later kwam hij terug. Jean kwam binnen en hij riep “Ik ben koning!”.

In 1983 is hij dan in de Leeuwse gilde beginnen schieten.
In 1994, won Jean het individueel bij de ploegen. In 1995 was hij 4e in het clubkampioenschap om op 2 keer na nooit meer uit de top 10 te gaan tot nu.
Het is maar weinigen gegeven om gedurende 20 jaar maar 2 keer niet in de top tien van het clubkampioenschap te staan.

Maar wat voor Jean Kina ongetwijfeld een hoogtepunt moet zijn geweest, zijn de maar liefst 5 keer dat hij clubkampioen werd. Ongeëvenaard.

Deze diashow vereist JavaScript.


In 2002 kreeg Jean reeds de vermelding in de orde van Sint Sebastiaan omdat hij dan met je ploeg het VHV kampioenschap won.
Zaterdag mocht de nieuwe voorzitter van de Sint-Sebastiaan gilde, Gunther Coppens, met trots de orde van Sint Sebastiaan zelf overhandigen aan Jean Kina. Daarmee werd jij de 33ste ridder in de orde van Sint Sebastiaan.

Jean is trouwens bij de activiteiten van de Gilde steeds trouw op post. Verbouwing van het schuttershof,opzetten van tenten met de barbecue, afbreken van de tenten de dag nadien (hij is zelfs altijd twee uur vroeger dan afgesproken op post), croque monsieurs bakken op de jaarmarkt, kriek tappen op de barbecue,…
Er mag geen schieting of activiteit zijn, in Leeuw of elders, of Jean is er.

%d bloggers liken dit: