burgemeesterconvenant-klimaatneutrale-provincie_logoVLAAMS-BRABANT: – De burgemeesters van 57 Vlaams-Brabantse gemeenten ondertekenden vanmiddag het Europese Burgemeestersconvenant.

Hiermee engageren ze zich om de CO2-uitstoot van hun gemeenten met minstens 20% te verminderen tegen 2020. Daarnaast willen ze sterk inzetten op energiebesparing en gebruik van hernieuwbare energie.
2014-06-25-burgemeester-convenant-
Het is een belangrijke mijlpaal in de richting van een klimaatneutrale provincie.
Bovendien is het de eerste keer in Europa dat zoveel gemeenten in één keer aansluiten bij het Burgemeestersconvenant.

De 57 gemeenten zijn:
Aarschot, Asse, Beersel, Bekkevoort, Bertem, Bever, Bierbeek, Boortmeerbeek, Boutersem, Diest, Dilbeek, Galmaarden, Geetbets, Glabbeek, Gooik, Grimbergen, Haacht, Halle, Herent, Herne, Hoegaarden, Hoeilaart, Huldenberg, Kampenhout, Kapelle-op-den-Bos, Keerbergen, Kortenaken, Kraainem, Landen, Lennik, Leuven, Liedekerke, Linter, Londerzeel, Lubbeek, Machelen, Meise, Merchtem, Opwijk, Oud-Heverlee, Overijse, Pepingen, Rotselaar, Scherpenheuvel-Zichem, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw, Steenokkerzeel, Ternat, Tervuren, Tielt-Winge, Tienen, Tremelo, Vilvoorde, Wezembeek-Oppem, Zaventem, Zemst en Zoutleeuw.
Leuven had het convenant al eerder ondertekend, maar zal symbolisch mee ondertekenen.

2014-06-25-burgem-convenantKlimaatstrategie
De ondertekenaars beloven om binnen het jaar een klimaatactieplan op te stellen met concrete maatregelen om de doelstellingen te behalen. Om dit plan op te stellen, baseren de gemeenten zich op een CO2-nulmeting. Deze nulmetingen zijn uitgevoerd door het Vlaams Instituut voor Technologische Ontwikkeling (VITO), in opdracht van de Vlaamse overheid.

Provincie Vlaams-Brabant en Interleuven zorgen voor ondersteuning bij uitvoering
De Europese Commissie duidde de provincie Vlaams-Brabant en Interleuven aan als territoriale coördinatoren om de lokale besturen te begeleiden.
Ze doen dat met:

  • inhoudelijke hulp bij het opstellen van hun klimaatplan en de CO2-nulmeting
  • financiële hulp
  • administratieve hulp
  • infovergaderingen
  • voeren van campagnes
  • netwerken met andere actoren
  • uitwerken van projecten
%d bloggers liken dit: