SINT-PIETERS-LEEUW: – Vandaag, dinsdag 3 juni 2014, stapte de bibliotheek van Sint-Pieters-Leeuw als 34ste gemeente in het Bibliotheeknet Vlaams-Brabant (PBS).

De medewerkers van de bibliotheek van Sint-Pieters-Leeuw
De medewerkers van de bibliotheek van Sint-Pieters-Leeuw

Gunther Coppens, schepen van Bibliotheek: ‘ Toen ik een jaar geleden schepen van de bibliotheek werd was me het idee om toe te treden tot het Provinciaal Bibliotheeksysteem meteen genegen. Het voordeel hiervan is dat er meer digitale toepassingen beschikbaar worden voor de meer dan 6000 ontleners uit Sint-Pieters-Leeuw en dat de samenwerking met de omliggende bibliotheken gemakkelijker wordt.
Door in te stappen in het provinciale systeem kiezen wij ook voor het gemeenschappelijk dienstreglement. Het jaarlijkse lidgeld vanaf 18 jaar bedraagt 5 euro. Het leengeld voor cd’s en dvd’s valt daarentegen weg. De uitleentermijn van boeken, cd’s en dvd’s bedraagt 4 weken, met een maximum van vijftien stuks per keer.
.’
2014-06-03-bibliotheek-provinciaal-bibliotheeksysteem_02 2014-06-03-bibliotheek-provinciaal-bibliotheeksysteem_03
eboeken-in-de-bibBibliothecaris Katja Grammens: ” Wij bieden nu ook e-boeken aan. Via ‘Mijn bibliotheek’ kan je hierop intekenen en je boeken beheren. Maar liefst 400 digitale boeken zijn beschikbaar. U download de e-boeken via een app op uw tablet of smartphone.De app is gratis en werkt op Apple- en Android-toestellen.
Voor drie e-boeken moeten alle Vlaamse bibliotheken vijf euro vragen, die je dan gedurende vier weken kan lezen. U koopt een leentegoed in de bibliotheek en downloadt via de app de e-boeken naar keuze. Vanaf het moment dat u een e-boek download start de leentermijn van vier weken.

Tenslotte is de bib vanaf vandaag ook geabonneerd op het digitale krantenarchief. Via ‘Mijn bibliotheek’ heeft iedereen automatisch toegang tot digitale krantenartikels met twee publicatiedagen vertraging. Artikels vinden van thuis uit, handiger kan toch niet?‘.
2014-06-03-bibliotheek-provinciaal-bibliotheeksysteem_042014-06-03-bibliotheek-provinciaal-bibliotheeksysteem_05
Wat verandert er concreet voor de leners?

  • Iedereen krijgt een nieuwe bibliotheekkaart die ook geldig is in de omliggende gemeenten. Een volledige lijst met aangesloten bibliotheken vind je hier.
  • Het jaarlijkse lidgeld vanaf 18 jaar bedraagt 5 euro
  • Je kan alles gratis uitlenen, ook cd’s en dvd’s.
  • De uitleentermijn wordt voor alle materialen gelijkgesteld op 4 weken.
  • Je mag maximaal 15 stuks meenemen.
  • De boetes verhogen naar 10 cent per dag per stuk.
  • Om hoge boetes te vermijden wordt er een inleverbus geplaatst (aan de zijkant van het gebouw). Leners kunnen hun bibliotheekmaterialen binnenbrengen wanneer de bib gesloten is.
  • Er komt een nieuwe bibliotheekcatalogus die je gemakkelijk kan raadplegen via sint-pieters-leeuw.bibliotheek.be. Opgelet: door het omzetten van de catalogus zullen in het begin alle boeken ‘beschikbaar’ staan, ook de uitgeleende werken. Dit probleem zal zich de volgende weken vanzelf oplossen.
  • Door je te registreren met je nieuwe bibliotheekkaart op ‘Mijn bibliotheek’ (mijn.bibliotheek.be) kan je online verlengen, reserveren en de digitale collecties raadplegen.

Hoofdbibliotheek: Rink 2 – 02 371 22 64
Filiaal Negenmanneke: Sint-Stevensstraat 62 – 02 332 59 51
Filiaal Ruisbroek: Fabriekstraat 1/A – 02 378 26 51
Filiaal Vlezenbeek: Gemeenteplein 3 – 02 569 10 45
Filiaal Zuun: Arthur Quintusstraat 20 – 02 331 43 22
2014-06-03-bibliotheek-provinciaal-bibliotheeksysteem_062014-06-03-bibliotheek-provinciaal-bibliotheeksysteem_07


Bibliotheeknet Vlaams-Brabant (PBS).

bibliotheeknet_vlaams-brabantMet het provinciaal bibliotheeksysteem (PBS) wordt een bovenlokaal antwoord geboden op automatiseringsuitdagingen die zich in de bibliotheeksector stellen rond informatiebemiddeling. De aangesloten bibliotheken hebben voor hun bibliotheektoepassing geen individueel bibliotheeksysteem meer nodig. Alles draait op een centrale server. Dit geldt zowel voor beschrijvingen van de bibliotheekmaterialen als voor het uitlenen, verlengen, enz. van materialen. Voor de gebruiker biedt dit eveneens talloze voordelen: via de catalogus kan hij in alle aangesloten bibliotheken de collectie bekijken en nagaan of het materiaal beschikbaar al dan niet uitgeleend is. Hij hoeft hiervoor maar één keer lidgeld te betalen in één bibliotheek en kan met de lidkaart terecht in alle PBS-bibliotheken. Via de online catalogus kan hij, voor de bib waar hij lid is, van thuis uit werken en materialen opzoeken, reserveren of verlengen.

Pluspunten van het PBS-platform: een verbeterde dienstverlening naar het publiek, een ontlasting van de bibliotheek op het vlak van ICT-investeringen én innoverende en kostenefficiënte samenwerking.
De ter beschikking gestelde ICT-infrastructuur laat toe de lokale bibliotheekautomatisering te laten beheren door een bovenlokaal niveau. Hierdoor zal iedere bibliotheek over een eigentijdse automatiseringsomgeving kunnen beschikken én de uitdagingen waar een bibliotheek voor wordt gesteld in een steeds digitalere omgeving in een samenwerkingsverband kunnen aangaan. Zo komen er tijd en middelen vrij om de dienstverlening in al zijn facetten te optimaliseren. De K.U.Leuven-Libis biedt de centrale infrastructuur aan en beheert die.
De participatie aan een collectief automatiseringsproject kan daarnaast, door de samenwerking met collega-bibliotheken, op termijn leiden tot een nieuwe dynamiek binnen het Vlaams-Brabants bibliotheeklandschap.

Meer info: www.vlaamsbrabant.be/binaries/Mijn-bibliotheek-brochure-013_tcm5-87430.pdf

%d bloggers liken dit: