ZUUN: Tijdens de viering van 25 jaar natuurgebied Oude Zuun werd ook bekend gemaakt dat de gemeente hoopt om de Zuunbeek in 2016 te laten hermeanderen. 
Het gebied van de Zuun is namelijk één van de 19 strategische projecten van de De Vlaamse Landmaatschappij (VLM).
2014-04-27-Gunther-Coppens_toekomstplannen_Zuunbeek
Gunther Coppens, schepen van Leefmilieu: ‘Vandaag, anno 2014, is de Zuun nog steeds bepalend voor Sint-Pieters-Leeuw; Met recht en rede mag de Zuunbeek de groene long van Sint-Pieters-Leeuw genoemd worden. De Zuun maakt onze gemeente blauw-groen, houdt onze gemeente open en aantrekkelijk.
Maar is er nog toekomst voor onze Zuun?
2014-04-27-oude-lewe_1995-zuun_zuunIn de uitgave van 1995 van ons tijdschrift van de werkgroep voor streek- en volkskunde van Sint-Pieters-Leeuw, beter bekend als Lewe, las ik het volgende: “de Zuunbeek weer tot leven weken is zeker geen gemakkelijke klus. De gekanaliseerde nieuwe Zuunbeek moet uit haar keurslijf en waarom op plaatsen niet terug kronkelen? De mens moet uit zijn fouten leren en ze soms ook rechtzetten. Het zal echter een hele opgave zijn om ecologische, economische en sociale belangen (bv overstromingen) te verzoenen.” Sindsdien is heel wat werk verzet. Als je alle studies op elkaar legt die ter voorbereiding van deze ambitie zijn gemaakt, kom je ongeveer tot een goeie veertig centimeter hoogte.

2014-04-27-Zuunbeek_02Ik ben daarom vandaag, 19 jaar na het verwoorden van deze ambitie, bijzonder blij om toch al een tipje van de sluier te mogen oplichten met betrekking tot de toekomst van de Zuun. Na alle inspanningen van de afgelopen decennia zijn we er vorig jaar in geslaagd om het gebied van de Zuun als één van de 19 strategische projecten van de De Vlaamse Landmaatschappij (VLM) te laten optekenen. Dit was van cruciaal belang om de hermeandering van de Zuun, de heraanleg van de gaspeldoornbeek, de verhoging van de buffercapaciteit van het Zuungebied met maar liefst 2.5 en de verdere uitbreiding van het gebied van de Oude Zuun op de agenda te krijgen.
Enkele weken, dagen geleden is er een overeenkomst tussen VLM en VMM gesloten. Beide instanties zijn tot een akkoord gekomen over de prijs voor de grondenbank die tot doel zal hebben om de toekomstplannen voor de Zuun te kunnen realiseren.

Dat betekent dat in de loop van dit jaar en volgend jaar het ontwerp van de verschillende 4 fasen van de werken aan de Zuunbeek zullen worden uitgetekend, de nodige vergunningen zullen worden aangevraagd en de nodige gronden zullen worden verworven om in 2016 met de eigenlijke werken te starten. In de loop van dit en
volgend jaar zullen we hierover nog meer nieuws brengen. Vandaag kan ik alleen uitzien op een positieve toekomst. ‘


2013-03-28-shopping-Pajot_openingIdee leeft om Zuun naast Redevco site terug bovengronds te brengen.

Burgemeester Luc Deconinck vertelde tijdens zijn toespraak ter gelegenheid van 25 jaar Oude Zuun dat men bezig is met plannen uit te tekenen waar men de Zuun hopelijk terug kan openleggen voorbij de Bergensesteenweg, het stuk tussen de Redevco site (= Shopping Pajot) en de oude Michelin site.

2014-04-27-25jaar-oude-Zuun- (09)Luc Deconinck: ‘ Er is daar nog een stuk waar geen gebouwen staan en we denken eraan om langs die weg achter de Redevco site de Zuun bovengronds te kunnen brengen. Dat zijn natuurlijk plannen die nu nog maar in eerste denkfase en ontwerp fase zitten maar die realistisch zijn. Men heeft vroeger ook gedacht om het over het terrein van Redevco te doen maar dwars door het gebouw is niet zo simpel. Ik denk dat de piste met een kleine omweg dat die wel realistisch en haalbaar is en nu ook in een studie die bezig is wordt dit als de optie naar voor
geschoven. U weet natuurlijk, plannen dat duurt lang maar eens dat het in de plannen zit zijn we op goeie weg.’

Zie ook ons artikel: 25 jaar natuurgebied Oude Zuun (27/04/2013).

Ontdek meer van Sint-Pieters-Leeuw nieuwssite

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder