2014-03-05-start-restauratiefase-2_Sint-Pieter-en-Pauluskerk_01SINT-PIETERS-LEEUW:- Aan de Sint-Pieter-en-Pauluskerk is men begonnen met het plaatsen van stellingen voor de start van de 2 de restauratiefase. Deze behelst de restauratie van de toren en Westgevel de werken zullen anderhalf jaar duren.
Tevens worden de bijzondere fresco’s van Georges De Geetere gerestaureerd.

In april 2013 gaf Vlaams minister Geert Bourgeois, bevoegd voor Onroerend Erfgoed, een premie van 948.745,58 euro voor de tweede restauratiefase van de Sint-Pieterskerk aan de Rink in Sint-Pieters-Leeuw.

In deze fase wordt de toren grondig gerestaureerd. De laatgotische kerk is sinds 1938 beschermd. Samen met het ommuurde kerkhof is de kerk opgenomen in een beschermd landschap. In een vorige fase kwam het koor aan bod, in een derde en laatste fase zal het schip van de kerk en het interieur worden gerestaureerd.

.
Restauratie fase 2:
Tijdens deze restauratiefase wordt de 16de-eeuwse kalkzandstenen toren aangepakt. Daarbij zal zoveel mogelijk kalkzandsteen behouden blijven of vervangen worden door een identieke steen. De gevels worden gereinigd en verweerd voegwerk wordt verwijderd. Ook de houten dakconstructie krijgt een opknapbeurt, en de leien dakbedekking wordt vernieuwd. Het 19de-eeuwse glasraam wordt gerestaureerd en krijgt voorzetbeglazing. Tot slot wordt ook het uurwerk gerestaureerd.
2014-03-05-start-restauratiefase-2_Sint-Pieter-en-Pauluskerk_02

2014-03-05-start-restauratiefase-2_Sint-Pieter-en-Pauluskerk_04Architect Karel Breda: “De werken starten niks te vroeg, want de hoofdbalk van de draagstoel die de torenconstructie schraagt moet dringend hersteld worden. Het werk omvat naast de torenwerken tevens het volledige parement van de westbouw en de restauratie van het westelijk glasraam.
Bovendien worden ook de fresco’s van De Geetere in het transept gerestaureerd.

De eerste restauratie van het koor startte in augustus 2009.  De werken werden in 2011 opgeleverd binnen voorziene tijd en budget.
Het ontwerp van fase III, transept- en zijgevels en schipdak, is eveneens reeds afgerond.

%d bloggers liken dit: