RUISBROEK: – Een groot stuk natuurgebied, de zogenaamde ‘beemd’ in Ruisbroek zit gekneld tussen de woonkern van Ruisbroek en de Ring Rond Brussel.
Deze oude Zennebeemd is voor vele mensen onbekend en bijgevolg ook onbemind terrein. Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei en gemeente Sint-Pieters-Leeuw slaan de handen in elkaar om ‘Groen Ruisbroek’ rond sporthal AJ Braillard te versterken als groene cluster en open te stellen voor recreatie en natuurbeleving.

2014-02-10-groen-Ruisbroek_08
2014-02-10-groen-Ruisbroek_02 2014-02-10-groen-Ruisbroek_04
Kim Ceusters van Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei coördineert het project: “ We werken steeds zo concreet mogelijk en in overleg met alle betrokkenen. De komende maanden wordt gestart met het afwerken van de visvijver, ingroening van de omgeving van de sporthal, herinrichting van de beemdstraat en beheer en versterken van groenbuffers. Er komt ook een groene verbinding tussen de sporthal en dienstencentrum ‘t Paviljoentje en verbindingen over Lakebeek met wijk.
2014-02-10-groen-Ruisbroek_06 2014-02-10-groen-Ruisbroek_03
Aan de vijver, die uitgeeft op het educatief bos, komt een speciale ‘kijkwand’ om watervogels te spotten. De eerste vijver blijft een visvijver. Het geheel wordt verfraaid met zitbanken. De eerste fase van de werkzaamheden moet dit jaar afgewerkt worden.

Schepen van Leefmilieu Gunther Coppens: “Dit dossier heeft naast de opwaardering van het natuurrijke gebied in Ruisbroek, ook nog een belangrijke bijkomende functie, met name het bevorderen van de sociale cohesie onder de inwoners van Ruisbroek. Dit doen we o.a. door een bos om te vormen tot speelbos en door groene onthaalpunten te voorzien in het gebied. Op termijn zal via wandel- en fietsnetwerk aangetakt worden op de groene wandeling van Brussel
2014-02-10-groen-Ruisbroek_101 2014-02-10-groen-Ruisbroek_100
2014-02-10-groen-Ruisbroek_09Naast de Wandelingstraat wordt het bestaande intensief gemaaide grasland omgetoverd tot een natuurlijk speelparadijs. De eerste zone wordt ingericht met het oog op de allerkleinsten. Twee wilgenhutten, een houten tipi, boomstammetjes, totempalen, robuuste zitbanken en de afwisseling tussen intensief en extensief gemaaid gazon zorgen voor uren speelplezier.
De tweede biedt ruimte voor balsporten en jongeren. De speelterreinen worden omgeven door nieuwe laanbomen, stroken bloemenweide, gemengde hagen met knotbomen en gevarieerde houtkanten.

Het project ‘Groen Ruisbroek’ is een semenwerking met ProNatura en milieuraad Sint-Pieters-Leeuw met financiële steun van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM, quickwin Vlaamse Rand), Ruimte Vlaanderen (ARP, strategisch project Zuurstof voor de Zenne) en Provincie Vlaams-Brabant.
2014-02-10-groen-ruisbroek-plan-4 2014-02-10-groen-ruisbroek-plan-3 2014-02-10-groen-ruisbroek-plan 2014-02-10-groen-ruisbroek-plan-2

Tijdens de open milieuraad van 22 februari 2014 wordt dit project toegelicht en krijg je de kans om er ter plaatse kennis mee te maken.

De vergadering is toegankelijk voor elke inwoner van de gemeente. Ze vindt plaats op zaterdag 22 februari om 14.00 uur in het dienstencentrum ’t Paviljoentje, Fabriekstraat 1A te Ruisbroek (Sint-Pieters-Leeuw).
Indien het weer het toelaat, bezoeken we het terrein.
2014-02-10-groen-Ruisbroek_01

%d