SINT-PIETERS-LEEUW: – Aan Woonzorgcentrum Sint-Antonius werd een bewegend kunstwerk van beeldhouwer José Roose geplaats dat de naam “Coriolis, de zandloper” kreeg.
Omdat Sint-Antonius zijn nieuwbouw realiseerde met Vlaamse subsidies, was het verplicht een kunstwerk in de nieuwbouw te integreren.

2013-10-29-kunstwerk_WZC_Sint-Antonius
Beeldhouwer José Roose volgde les aan de Leeuwse Kunstacademie en werkte vijf jaar aan het kunstwerk dat in de vorm van een spiraal rust op een schijf die verzonken is in de sokkel . Centraal onderaan de sokkel wordt water opgepompt met een druk van minder dan de helft van leidingwater. Zo wordt de spiraal die 1,3 ton weegt opgetild en heeft het weinig wrijving op het dunne laagje water. Het beeld zou pal blijven staan, ware het niet dat eronder de aarde aan het draaien is met een snelheid van 1.000 km per uur. Door die rotatie van de aarde begint het beeld in wijzerzin te draaien. Op die manier spelen natuurelementen mee om het beeld te doen draaien. Ook de wind speelt een belangrijke rol. Dit kunstwerk wordt dus nooit saai omdat het voortdurend in beweging zal zijn. Het water rond het kunstwerk zorgt dan weer voor de rust.

Adres: WZC Sint-Antonius:J. Sermonstraat 17 te Sint-Pieters-Leeuw

%d bloggers liken dit: