REGIO: – Van 23 tot 25 augustus 2013 neemt Weg van Klassiek de muziek- en natuurliefhebbers opnieuw op sleeptouw door het Pajottenland.
2013-06-14-weg-van-klassiek_01
Deze derde editie van Weg van Klassiek maakt geen onderscheid naar rang of stand en verwelkomt je op intieme concerten in een abdij, kasteel, boerderij en… bos. Ontdek het muzikale erfgoed van clerus, adel en landlieden en sluit je aan bij de brigands van de Boerenkrijg! Streekgidsen nemen je mee langs een prachtig Abdijlandschap, het oeroude Liedekerkebos en imposante herenhoeves. Hop en bier zijn nooit ver weg, dus alles smaakt naar landschap, natuur en ander lekkers van het Pajottenland.
De muziek sluit subtiel aan bij de bijzondere omgeving en wordt gebracht door topmusici zoals het Danel Kwartet, Zefiro Torna en Ronald Van Spaendonck. De concertlocaties zijn stuk voor stuk bijzonder en op een aantal plekken kan je enkel terecht tijdens de Weg van Klassiek: Abdij van Affligem, Bellemolen, ruïne van het Kasteel van Liedekerke, Brouwerijtoren van het Ankerhof, … Kortom: een bijzondere ontmoeting met het beste van de drie ‘standen’.

2013-08-23-affiche_weg-van-klassiekVrijdag 23 augustus  2013 – Clerus
Langs een Abdijlandschap met smaak
Al zowat duizend jaar bouwen en brouwen de Benedictijnen aan het landschap van Affligem. Vanuit hun abdij vertrekken we op een muzikale en culinaire tocht met staties aan d’Oude Brouwerij, de Kluiskapel en de Bellemolen. ’s Namiddags liften we naar Ternat en Keizer Karel leidt er ons te voet tot aan de Kerk van Wambeek voor een avondconcert.
Benjamin Glorieux (cello) in de Abdij van Affligem o.a. Johann Sebastian Bach, Suites voor cello solo (selectie). Pianorecital door laureaat Koningin Elisabethwedstrijd 2013 in de Bellemolen. Danel Kwartet in kerk van Wambeek: Joseph Haydn, Die Sieben letzten Worte.
Zaterdag 24 augustus 2013  – Adel
De heerlijkheid van Liedekerke
Met opwekkende klanken aan de restanten van hun kasteel, brengen we de Heren van Liedekerke weer even tot leven. Uit dankbaarheid serveren ze ons een heerlijck diner en wijzen de weg naar Liedekerkebos, een oeroude restant van het Kolenwoud. Deze tweede dag Weg van Klassiek eindigt op volgehouden niveau met Adellijke kwartetten in Ternat.
Ensemble Kheops met Ronald Van Spaendonck (klarinet) & Muhiddin Dürrüoglu (piano) aan restant van kasteel. Intermezzo door jachthoorngroep Waldo in Liedekerkebos. Amon Strijkkwartet in Ternat met het Strijkkwartet opus 59 nr. 1 van Beethoven en het Tweede Strijkkwartet van Zemlinsky.
Zondag 25 augustus 2013 – Landlieden
Oogstfeest in het lusthof
De laatste dag en de laagste stand? Zeker niet, de boeren zijn intussen landlieden geworden en bewonen imposante herenhoeves. Ook hun klompen werden ingeruild, dus de Weg van Klassiek verplaatst zich vandaag stijlvol per koets. We verschaffen ons graag toegang tot de voorraadschuren van Ankerhof en Blakmeershoeve, tot de nok volgestouwd met streekproducten en volkse muziek.
Zefiro Torna met Les Tisserands in de kerk van Essene: een uitzonderlijke ontmoeting tussen folk, jazz en oude muziek. Ludo Mariën: accordeon in de Brouwerijtoren van het Ankerhof. Tineke Van Ingelgem (sopraan) & Tom Deneckere (piano) brengen opera-aria’s van o.a. Verdi, Von Weber en Dvorak in de Blakmeershoeve.

Volledig programma en tickets: http://www.westrand.be/programma/festivals/weg-van-klassiek%20

Weg van Klassiek is een organisatie van Cultuurregio Pajottenland & Zennevallei, de Cultuur- en gemeenschapscentra Vlabra’ccent regio Pajottenland & Zennevallei, Kasteel van Gaasbeek, vzw Servais, Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei , de gemeenten Affligem, Liedekerke en Ternat, met de steun van de provincie Vlaams-Brabant, de Vlaamse Gemeenschap, cultuurraad Affligem en Brouwerij Affligem. Meer info: www.wegvanklassiek.be

%d