SINT-PIETERS-LEEUW / REGIO: – In het kader van de afvalpreventieweek, die loopt van 6 tot 12 mei 2013, organiseert de dienst Afvalpreventie & Duurzaamheid van intercommunale Haviland bij 19 gemeenten van haar werkingsgebied waaronder Sint-Pieters-Leeuw de campagne “bewust consumeren”.
Aan de hand van een wedstrijd (doe de weggooitest) wil Haviland de inwoners van Sint-Pieters-Leeuw er bewust van maken hoeveel voedsel ze eigenlijk in de vuilbak (of bij de kippen) gooien. Tegelijk wil Haviland ook wat tips meegeven om het beter te doen.

Filip Cardon (Diensthoofd afvalbeleid Haviland), Inge D’hoe (Projectbegeleider Preventie en duurzaamheid Haviland), Trui Olbrechts (lid directiecomité Haviland) en Stephan Verwee (algemeen directeur Haviland).
Filip Cardon (Diensthoofd afvalbeleid Haviland), Inge D’hoe (Projectbegeleider Preventie en duurzaamheid Haviland), Trui Olbrechts (lid directiecomité Haviland) en Stephan Verwee (algemeen directeur Haviland).

Gemiddeld gooit iedere burger bijna 32 kilo nog perfect eetbaar voedsel per jaar weg – u waarschijnlijk ook! Dit voedsel verdwijnt in de restafvalzak of de gft-zak. In het beste geval belanden die etensresten bij de kippen of op de composthoop. Daar is voedsel helemaal niet voor bedoeld. Dit ‘weggooigedrag’ zorgt voor onnodige milieubelasting. Meer nog, eigenlijk kiepert u jaarlijks gemiddeld 120 euro zo maar in de vuilnisbak.

2013-03-25-Campagne-bewust-consumeren_Den_Diepen_BoomgaardInge D’hoe, Projectbegeleider Preventie en duurzaamheid Haviland: “De meeste mensen onderschatten hun eigen voedselverspilling en denken dat ze zelf nauwelijks eten weggooien. Dat is ook niet vreemd: het gaat steeds om kleine hoeveelheden. Toch kan de optelsom van al die restjes per jaar flink oplopen. Ook u kunt dus meer besparen dan u denkt. Benieuwd hoeveel u weggooit? Doe hier de Weggooitest, u kan daar een excelfile downloaden of afdrukken.
www sint-pieters-leeuw. eu
Via deze link kan u een Excelfile downloaden of afdrukken.

Heeft u 14 dagen bijgehouden hoeveel voedsel u dagelijks weggooit? Tel per categorie de hoeveelheden op, en vul deze totalen in het rekenmodel in. Vervolgens ziet u hoeveel kilo voedsel u jaarlijks weggooit. U ziet hoeveel euro dit u kost, en hoeveel warme maaltijden dat zijn. Ga naar de rekenmodule.”

Wat invullen? Ben je nu weer aan het kopiëren van www sint-pieters-leeuw. eu
Schrijf gedurende 14 dagen op wat u, of een ander lid van uw gezin weggooit. Het gaat om dingen die eetbaar en/of drinkbaar zijn of zijn geweest. Bijvoorbeeld een paar gekookte aardappelen die u weggooit of fruit dat rot is geworden. U hoeft geen oneetbare dingen, zoals schillen, botjes en snijafval in te vullen. Ook koffie en thee hoeft u niet in te vullen.

wedstrijdBezorg Haviland het ingevulde formulier  terug voor 23 april 2013 en u ontvangt een herbruikbare tas!
Meer nog, uit alle ingestuurde formulieren worden enkele winnaars per gemeente geloot. Zij worden uitgenodigd om deel te nemen aan een workshop “koken met restjes” met een mystery cook. De workshops vinden plaats tijdens de afvalpreventieweek die loopt van 6 tot 12 mei 2013.

Praktische info wedstrijd: www.haviland.be/nl/wedstrijd-doe-de-weggooitest
Formulieren versturen per post naar onderstaand adres:
Intercommunale Haviland – Brusselsesteenweg 617, 1731 Zellik
Via e-mail: inge.dhoe@haviland.be Per fax: 02 334 17 41

%d