logo_vlaams-brabant VLAAMS-BRABANT: – Raad voor verkiezingsbetwistingen heeft beslist: de procincieraadsverkiezingen in Vlaams-Brabant zijn geldig.
Zaterdag 15 december 2012 volgt de installatie van de raad.

Na de verkiezingen op 14 oktober werden vijftien klachten ingediend tegen het verloop van de stembusgang in Vlaams-Brabant. Daarvan werden er eerder al enkele verworpen, maar een klacht in Wezembeek-Oppem werd verder onderzocht door de raad. Vandaag besliste de raad dat de verkiezingen geldig waren.

Op zaterdag 15 december  vindt de installatie plaats van de provincieraad en deputatie van Vlaams-Brabant. Tijdens de installatievergadering leggen alle gedeputeerden en provincieraadsleden de eed af.

Vlaams-Brabant heeft enkele Vlaamse politieke primeurs. Zo krijgt het halfrond, samen met dat van West-Vlaanderen,  met An Hermans de eerste vrouwelijke provincieraadsvoorzitter en met Luc Robijns de eerste gedeputeerde voor Groen.

Door de interne staatshervorming is het aantal provincieraadsleden verminderd van 84 naar 72.  De zetelverdeling is als volgt: NV-A 19, CD&V 15, Open VLD 13, sp.a 8, Groen 7, Vlaams Belang 5 en UF 5.
De nieuwe provincieraad telt 34 vrouwen en 38 mannen, 32 uit het arrondissement Leuven en 40 uit Halle-Vilvoorde.
De provincie zal geleid worden door een coalitie van CD&V, Open VLD, sp.a en Groen. De deputatie bestaat met Monique Swinnen en Karin Jiroflée uit 2 vrouwen en met Julien Dekeyser, Walter Zelderloo, Luc Robijns en Tom Dehaene uit 4 mannen, 4 uit het arrondissement Leuven en 2 uit Halle-Vilvoorde.
Deze informatie is onder voorbehoud van goedkeuring tijdens de installatievergadering. De informatie is immers gebaseerd op de documenten van voordracht. Voorafgaandelijk aan de installatie worden de geloofsbrieven van deze personen onderzocht.

Ontdek meer van Sint-Pieters-Leeuw nieuwssite

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder