ZUUN: – Vanavond had in Zonnig Leven het Buren Festival plaats. Een praat- en muziekcafé waarop de mensen van alle nationaliteiten die in Sint-Pieters-Leeuw wonen elkaar beter leren kennen. Tevens maakten ze er op een losse manier kennis met de lokale verenigingen en scholen. Dit alles werd aan elkaar gepraat door ex-Radio2 reporter Kris Baert. Tussendoor zorgde covergroep ‘Betty en de Benny’s voor een muzikale noot.

Deze slideshow vereist JavaScript.


ACW organisator, Wim Zeeuwe: “ Moest ik willen ik kon hier vanavond ‘welkom’ in heel veel talen zeggen maar tijdens Buren Festival wordt het Nederlands van onze mooie gemeente Sint-Pieters-Leeuw gesproken om met mekaar te communiceren. Wij horen de laatste jaren steeds meer dat de wereld ons dorp is. Nu dat is zeker waar als we eens rondom ons kijken. Je hoort het als je je oor te luisteren legt aan de schoolpoort of in de supermarkt. Je hoort het Nederlands maar ook veel wereld talen. De één meer dan de andere maar allemaal zijn we inwoners van onze gemeente. We zijn uiteindelijk buren. Wij als ACW Groot-Leeuw vinden dat iedereen zich hier thuis moet voelen. Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Daarom is dit buurt Festival een gelegenheid om met elkaar kennis te maken. Met elkaars cultuur en gewoontes. Want als we elkaar beter begrijpen wordt het leven mooier. De slogan van ACW is ‘iedereen mee in onze gemeente’ ook onze vele nieuwe inwoners in Sint-Pieters-Leeuw horen daarbij. Uit eigen ervaring weet ik dat ik meer dan 40 jaar geleden toen ik van Nederland naar hier kwam dat men het toen reeds iets bijzonders vond. Zo van ‘wat komt die Hollander hier doen, die Keeskop,…’. Ik had dan nog het geluk dat ik ongeveer dezelfde taal sprak. Al moet ik nu nog soms vragen wat een woord betekent. Dit om maar te zeggen dat ik heel goed begrijp dat het soms moeilijk is om Nederlands te leren en dan vooral ook het te durven spreken.
Voor ons ACW is deze avond geslaagd als we na vandaag meer begrip voor elkaar kunnen opbrengen, als we elkaar op straat of aan de schoolpoort zien dat we dan een vriendelijk woord tegen elkaar zeggen. “

2 comments

  1. Wel jammer dat de bewoners van Zuun hier zelf niet op de hoogte van waren…
    Ik zelf woon in Zuun en wist hier helemaal niets van anders was ik zeker wel eens langsgegaan.

Comments are closed.

%d