DE RAND: – Dit najaar brengt vzw ‘de Rand’ i.s.m. het Davidsfonds een nieuwe publicatie op de markt: het ‘Reuze*Randplan’, een grote en handige jaarkalender vol informatie over wat er allemaal te zien en te doen is in de Vlaamse Rand en de rest van de Groene Gordel. De streek heeft immers heel wat goedbewaarde geheimen voor de bewoners, vaak drukbezet en/of nieuw hier. Met het Reuze*Randplan wil vzw ‘de Rand’ iedereen motiveren om, dankzij een goede planning, tijd te maken om de eigen regio, in al zijn facetten, te (her)ontdekken.

Directeur Eddy Frans van vzw ‘de Rand’: “Met een goede planning win je tijd. Meer tijd, betekent meer vrije tijd.
Meer vrije tijd, betekent meer gelegenheid om de regio te verkennen. En als je niet ver moet verplaatsen, win je
opnieuw tijd.. Bovendien is de kans groter dan je tijdens je uitstapjes mensen uit de buurt te ontmoeten. Als je hetmij vraagt: een reuze plan!”

Een planner van formaat
Een huishouden organiseren vraagt een goede planning. Vaak heeft elk gezinslid zijn eigen agenda. En dan is er nog de uitgebreide sociale en culturele ‘agenda’ van de streek. Met het Reuze*Randplan kan je al deze agenda’s makkelijk en overzichtelijk combineren.

De kalender kondigt grote en kleine, maar vooral laagdrempelige evenementen aan en geeft tips voor dagtrips in de buurt, informatie over jaarmarkten, kermissen en lokale en bovenlokale activiteiten.

Met meer dan 500 kleurrijke stickers kunnen de gezinsleden hun eigen activiteiten aanduiden. In de kalender zitten bovendien ook enkele vrijkaarten en bonnen, ter waarde van het dubbele van de aankoopprijs van de kalender (12,95 euro): Kasteel van Gaasbeek, de Plantentuin van Meise, twee kinderhoogdagen en een gratis consumptie in gemeenschapscentrum ‘de Kam’. Zo geeft het Reuze*Randplan de gebruikers ook een duwtje om effectief op stap te gaan.

Nederlands oefenen door erop uit te trekken
De kalender is – uitgezonderd een inleidend woordje in vier talen – volledig in het Nederlands opgesteld. Door het gebruik van veel fotomateriaal en toegankelijke taal is hij wel bruikbaar voor iedereen met een minimale kennis van het Nederlands.

Op die manier wil vzw ‘de Rand’ ook anderstalige doelgroepen, vaak nieuwkomers, warm maken om hun vrije tijd dicht bij huis te beleven en zo kennis te maken met de lokale inwoners. Ook moet de kalender anderstaligen motiveren om hun Nederlands te verbeteren. De kennis van het Nederlands is immers een troef om zijn/haar lokale netwerk te versterken. De kalender bevat ook informatie over het leren en oefenen van het Nederlands in de streek.

De kalender zal, in samenwerking met het Huis van het Nederlands Vlaams-Brabant, dan ook aangeboden worden aan de cursisten Nederlands. Vzw ‘de Rand’ bezorgt ook een exemplaar aan de consultatiebureaus van Kind en Gezin in de regio. Daar kunnen de jonge gezinnen, waaronder heel wat anderstalige, de kalender inkijken en ontdekken wat er de komende maanden allemaal te doen en te beleven valt.

De kalender is ook een ideaal welkomstgeschenk van de Vlaamse gemeenten in de Vlaamse Rand aan hun nieuwe, anderstalige inwoners, om hen te helpen met hun sociale en culturele integratie, rekening houdend met hun drukke agenda’s. Vzw ‘de Rand’ wil daarom alle gemeenten dit najaar nog een bezoekje brengen om de kalender persoonlijk voor te stellen.

Waar kan je het Reuze*Randplan kopen?
Het Reuze*Randplan kost 12,95 euro en is o.a. te vinden in:
•de gemeenschapscentra van vzw ‘de Rand’
•toeristische diensten in de regio Groene Gordel
•diverse Standaard Boekhandels in de regio (kan er ook besteld worden)
•Rechtstreeks bij Uitgeverij Davidsfonds: verkoop@davidsfonds.be

Het Reuze*Randplan is een initiatief van vzw ‘de Rand’, maar heeft de steun van een aantal heel sympathieke partners: Davidsfonds Uitgeverij, Toerisme Groene Gordel, de Plantentuin van Meise, het Kasteel van Gaasbeek, Straffe Streek, het Huis van het Nederlands Vlaams-Brabant, Ring-TV en ROBtv, de provincie Vlaams-Brabant en de cel coördinatie Vlaamse Rand van de Vlaamse overheid.

%d bloggers liken dit: