SINT-PIETERS-LEEUW: Raf Meert heeft zijn archiefonderzoek over het Coloma kasteel neergeschreven in een boek: ‘Het kasteel Coloma en de heerlijkheid Sint-Pieters-Leeuw.
Hij geeft het boek uit in eigen beheer je kan het kopen voor 15 euro.

‘Het kasteel Coloma en de heerlijkheid Sint-Pieters-Leeuw’ wil de geschiedenis van het kasteel Coloma opnieuw onder de aandacht brengen. Door de ontwikkeling van de rozentuin verdween in de voorbije 20 jaar de aandacht voor de historische waarde van het domein volledig. De auteurs schetst in zijn boek het ontstaan en de ontwikkeling van het kasteeldomein en geeft een overzicht van de opeenvolgende eigenaars. In een verzameling van korte bijdragen wordt daarbij vooral aandacht besteed aan het belang van Coloma in de Leeuwse geschiedenis, het gebruik en beheer van het domein door zijn eigenaars en de band tussen de kasteelbewoners en de dorpelingen. De auteur maakt daarbij komaf met een aantal hardnekkige misverstanden over het kasteel en zijn bewoners. Tot slot wordt de balans opgemaakt of het behoud van Coloma de moeite waard is geweest.

Raf Meert: “ Ik heb altijd interesse gehad voor geschiedenis. Anderzijds heeft mijn grootvader in zijn tijd ook heel wat opzoekingen gedaan over Sint-Pieters-Leeuw. En de zoektocht naar de geschiedenis van Coloma is eigenlijk begonnen toen ik aan een project rond Rattendaal werkte. Daar had ik een band mee omdat mijn grootouders er de laatste pachters waren. Ik heb toen ontdekt dat Rattendaal en Coloma op een bepaald ogenblik dezelfde eigenaars hadden. En zo had ik al extra info over Coloma gekregen en als je dan begint te zoeken beslis je dan om ook over Coloma eigen opzoekingen te doen.
Dit jaar is ook een speciaal jaar want het is 20 jaar na de renovatie en tevens is het precies 100 jaar geleden dat de laatste graaf die hier gewoont heeft gestorven is, dat was in 1912. Dus het was nu het ideale moment om een werk rond Coloma te maken.
Ik kon daarbij de hand leggen op een aantal bijzondere stukken zoals een dagboek van een voormalige kasteelheer en verschillende oude schilderijen van het kasteel. Deze en nog vele andere stukken geven een uniek beeld van vijf eeuwen kasteel Coloma. Bovendien kon ik een aantal misvattingen rechtzetten. Zo is Coloma niet ontstaan uit een middeleeuwse ridderburcht, zoals men de bezoekers van de rozentuin wil doen geloven. Het kasteel ontstond rond 1525 ‘vanuit het niets’. Op een braak terrein liet een rijke Brusselse familie de vijvers uitgraven en een buitenverblijf bouwen.
Via dit boek zullen de Leeuwenaren ook enkele leuke weetjes over Coloma te weten komen. Zo stond er vroeger bijvoorbeeld  een staande wip in het kasteeldomein.”

boek: ‘Het kasteel Coloma en de heerlijkheid Sint-Pieters-Leeuw’.

formaat : 16 cm x 24 cm
230 bladzijden
30 afbeeldingen, waarvan 13 in kleur
kostprijs : 15 EUR

Wie het boek wil kopen neemt best contact op met Raf Meert via:  raf_meert@hotmail.com

Raf Meert (° 1979), ingenieur-architect, is van kindsbeen af gefascineerd door het verleden. Op zijn zestiende begint hij met de opmaak van zijn stamboom en komt zo voor het eerst in contact met oude archieven. Het opsporen van oude documenten is inmiddels een echte passie geworden die reeds tot een aantal verrassende vondsten leidde. Na een studie over het kasteel van Rattendaal in 2011, is dit het tweede boek over de geschiedenis van het dorp waar hij opgroeide.

%d bloggers liken dit: