SINT-PIETERS-LEEUW: – De nazomereditie geeft een overzicht van het lokale nieuws van Natuurpunt in Sint-Pieters-Leeuw. Vergeet zeker niet de data in uw agenda te noteren. Bezoek zeker eens onze website www.natuurpuntleeuwsenatuurvrienden.be

Herfstwandeling Midden-Zuunvallei en haar waterbeheer: zondag 18 november 2012
Wil je het mooie gebied tussen het Volsembroek en de Brabantse baan eens in een ander seizoen ontdekken? Dit kan op op zondag 18 november onder de begeleiding van natuurgids Geert W. Hij zal een verfrissende wandeling maken door dit gebied en deskundige uitleg geven de geschiedenis, de actuele situatie en de toekomstplannen van het waterbeheer van de Zuunbeek. Wandeling langs de beek en de omliggende akkers en weiden. Afspraak: gemeentehuis S-P-Leeuw om 14 u. Laarzen aanbevolen.

Huiszwaluwen

De wijk de Witte Roos (Brukom) zijn er nog verschillende natuurlijke nesten van huiszwaluwen.
Het Regionaal Landschap Pajotenland-Zennevallei (RLPZ) en Natuurpunt Sint-Pieters-Leeuw hebben de huiszwaluwen een handje geholpen. Eind april werden er 5 nieuwe dubbele kunstnesten opgehangen.

Koen De Rijck, medewerker biodiversiteit bij het Regionaal Landschap: “De huis- en boerenzwaluw worden zeldzaam in Vlaams-Brabant. Een lente zonder zwaluw is echter ondenkbaar en het is de hoogste tijd dat we de zwaluwen nieuwe kansen geven. Met een gloednieuwe brochure, de plaatsing van kunstnesten en mestplankjes, een subsidiereglement en dat beetje tolerantie van de gastheer/vrouw hopen we het tij te keren.
Zwaluwen en mensen hebben steeds een bijzondere band gehad. Maar de huis- en boerenzwaluw hebben het niet zo makkelijk om te overleven in onze regio. Beide soorten zijn dan ook opgenomen als koesterburen in de provinciale biodiversiteitscampagne ‘Je hebt meer buren dan je denkt“.

Beheerswerken Cortenbroek
Cortenbroeck, het bos gelegen rond het bronnengebied van de Zobbroekbeek zat met een verstoppingsprobleempje. Een rioolbuis, ooit in de beek gelegd door een vorige eigenaar om een brug te maken, raakte verstopt waardoor het water een nieuwe bedding zocht. Op zich zou dit geen ramp wezen ware het niet dat afvalwater van een aantal huizen via de riolering in de Zobbroekbeek geloosd wordt en dat de nieuwe bedding door een kwelzone loopt die hierdoor grondig verstoord wordt. De terreinploeg van Natuurpunt heeft intussen de buizen ontruimd

zodat de Zobbroekbeek haar oude loop kan terugvinden. Het wordt nog een paar seizoenen bang afwachten of de kwelzone zich kan herstellen.De zware regenbuien van de voorbije maanden hebben er voor gezorgd dat loszittende modder op ongewenste plaatsen werd afgezet wat de vrije doorstroom nog ietwat belemmert. Het beheerteam hoopt op drogere tijden om deze laatste hindernis op te ruimen. Zo’n werkdag is een ideaal moment om eens van zeer nabij kennis te maken met dit natuurgebiedje in volle ontwikkeling.

Noteer in uw agenda: 19 oktober 20 u
Hou deze datum vrij. We verklappen nog niet wat het wordt. Begin oktober krijg je een uitnodiging met volledige uitleg in de bus.

Positief nieuws dat de krant niet haalt
Jef is onze opperwachter van de Galloways. Daarom bezoekt hij regelmatig het Volsembroek. Maar hij houdt niet alleen de koeien in het oog, maar het volledige gebeuren van dit natuurgebied. Op een dag vond Jef een schooltas in de Zuunbeek. Gelukkig kon hij het adres van de eigenaar terugvinden. Hij heeft dan ook de schoolboeken terugbezorgd aan de student in Dilbeek. Onnodig te zeggen dat de student dolgelukkig was dat zijn schoolboeken en notities terug terecht waren.

Kalender open wandelingen – regio Zuidwest-Brabant
Een aantal bestuursleden zijn gediplomeerd natuurgids. Ze zijn ook lid van de werkgroep Natuurgidsen Zuidwest-Brabant. Deze organisatie richt onder andere wandelingen in open voor een breed publiek. Wil je onze buurgemeenten ook eens verkennen , dan vind je de lijst van de georganiseerde wandelingen op http://www.hyacint.info/node/8

Uilen- presentatie en wandeling: zaterdag 17 november
We koesteren de steenuilen in onze gemeente door onder andere steenuilkasten te plaatsen. Maar heb je al een steenuil gehoord of gezien. Wel vogelwerkgroep Citrinella organiseert een voordracht en een uilenwandeling waar je meer verneemt over de kleinste uil in Vlaanderen. Afspraak ain het cultuurcentrum Colomakasteel, Depauwstraat om 15 u Meer info zal ten gepaste tijde op de website van Citrinella gepubliceerd worden, http://www.citrinella.be/

%d