SINT-PIETERS-LEEUW: – Het gemeentebestuur van Sint-Pieters-Leeuw heeft de Leeuwse cultuurvzw’s voor de rechtbank gedaagd om ze te laten ontbinden.
Een eerdere poging om deze vzw’s ‘vrijwillig’ te ontbinden was op een sisser uitgelopen omdat de gebruikers, afgevaardigden uit de cultuurraad, niet akkoord gingen. Zij opteren voor een extern verzelfstandigd agentschap waarin de gebruikers nog een rol kunnen spelen. 

Gust Crabbe (N-VA), lid cultuurraad en afgevaardigde in de vzw’s vertelt:

Gust Crabbe

Het gemeentebestuur van Sint-Pieters-Leeuw heeft Schepen Marleen Bosmans gedagvaard voor de rechtbank. In haar hoedanigheid van voorzitter van de culturele vzw’s programmatie en infrastructuur moet zij op vrijdag 2 maart verschijnen om de vzw’s op te doeken.
Op dit ogenblik worden de taken van de vzw’s waargenomen door de dienst cultuur die onder het gezag staat van het schepencollege. Op die
manier wordt de inspraak van de verenigingen teniet gedaan.

De vzw’s werden indertijd opgericht door vader Felicien Bosmans om gemakkelijker te kunnen programmeren en werken zonder de dagelijkse bemoeinissen van het college en om de privé meer te kunnen betrekken in het culturele gebeuren, ondermeer door sponsoring of nauwere samenwerking. De mandaten werden ingevuld door een helft afgevaardigden van de cultuurraad en een helft afgevaardigden van de politieke fracties. Deze vzw’s werkten tot ieders voldoening.

Er stelt zich echter een probleem als de voorzitter van de vzw’s aan de kant staat van de gemeenteraad en het college waarvan ze deel uitmaakt en voor de rechtbank het standpunt moet gaan verdedigen van de raad van bestuur die tegen de ontbinding is. Als schepen heeft zij gestemd om de vzw’s te ontbinden. Er zijn hier op zijn minst tegengestelde belangen in één en dezelfde persoon. Bovendien is er het werk van vader Felicien dat wordt tenietgedaan.

Op de vergadering van de vzw’s van 28 dezer werd hierover een hartig woordje gewisseld en kwam men tot de conclusie dat de schepen de vzw’s niet alleen kan vertegenwoordigen, zoals trouwens de statuten voorzien. Daarom zal de ondervoorzitter Hubert Avaux, tevens voorzitter van de cultuurraad, ook naar de rechtbank gaan om de uiteenlopende standpunten uit te leggen.

De schepen kreeg de opdracht om als voorzitter het standpunt van de meerderheid, die tegen ontbinding is, te verdedigen. Een stemming om te berusten in de zaak werd opnieuw door de algemene vergadering van de vzw’s afgewezen. Dit goedkeuren zou neerkomen op ondergraven van het eerder ingenomen standpunt.”

De rechtbank behandelt de zaak op vrijdag 2 maart.

Reactie van Cultuur Schepen Marleen Bosmans (CD&V) :

Marleen Bosmans

Ik heb er herhaaldelijk op gewezen dat niet de schepen, maar de vzw’s gedagvaard zijn. Kopie van de dagvaarding werd trouwens toegestuurd aan alle leden van de Raad van Bestuur. Ik heb dus zeer correct gehandeld door de Raad van Bestuur samen te roepen naar aanleiding van deze dagvaarding. De dagvaarding werd aan mij betekend omdat de statuten bepalen dat de schepen van Cultuur ambtshalve voorzitter is van de cultuurvzw’s.

Een democratisch verkozen orgaan, de gemeenteraad, heeft op 26.5.2011 beslist om de vzw’s te vragen zich vrijwillig te ontbinden omdat volgens het Gemeentedecreet dat tegen 1.1.2013 toch zou moeten gebeuren. De beslissing om de vzw’s voor 1.1. 2012 op te heffen is ingegeven door de bezorgdheid om de werkzekerheid van het vzw-personeel te verzekeren. Dit personeel kon zonder verlies van wedde worden overgenomen door de gemeente als de taken van de vzw’s door de gemeente werden overgenomen. Daarom werden de concessiecontracten met de vzw’s opgezegd m.i.v. 01/01/2012, wat impliceert dat de vzw’s vanaf 1/1/2012 geen opdracht meer hebben. Het komt aan de gemeenteraad toe te beslissen om na 4 jaar grondig onderzoek de geschikte bestuursvorm te kiezen voor de beleidsdomeinen cultuur én sport. De houding van diegenen die de vzw’s willen in leven houden berust op zuiver partijpolitieke motieven en niet op redenen van goed bestuur. Het inspraakorgaan bij uitstek is en blijft de cultuurraad, waarin alle erkende culturele en socioculturele verenigingen van Sint-Pieters-Leeuw vertegenwoordigd zijn.

De statuten bepalen dat voorzitter en ondervoorzitter samen de vzw in rechte vertegenwoordigen. Dat is dan ook de reden waarom voorzitter en ondervoorzitter samen aanstaande vrijdag naar het Justitiepaleis gaan.

Tenslotte betreur ik het ten zeerste dat Gust Crabbe de persoon van mijn overleden vader hierbij betrekt. Dat is niet de op de bal, maar op de man spelen. Trouwens, mijn vader zaliger was steeds de eerste om erop aan te dringen in eerste plaats de wet en de beginselen van behoorlijk bestuur te respecteren.”

UPDATE 2 maart 2012:
De Brusselse rechtbank van eerste aanleg heeft de rechtszaak dat de gemeente had aangespannen tegen haar twee culturele vzw’s, uitgesteld naar 16 april 2012.

3 comments

  1. De reden die is opgegeven door de Schepen alsdat de werkzekerheid van het personeel prioriteit had is een drogreden aangezien de vzw’s cultuur geen personeel hadden, op een halftijdse na die ook op de payrol van de gemeente staat. Bovendien was het gemeentedecreet niet dwingend. Er was zelfs sprake van uitstel tot 1 januari 2013 in het ontwerp van nieuw gemeentedecreet. Reden die wij aanhaalden om de hele operatie uit te stellen. Maar SPL wil de beste leerling van de klas zijn. Daardoor heeft zij nartuurlijk gans het werkveld cultuur tegen zich in het harnas gejaagd. De partijpolitieke motieven zijn wellicht die van de Schepenen, wie doet er hier anders aan politiek ? Goed bestuur is het zeker niet om iets op te doeken dat al vele jaar goed gewerkt heeft en garant stond voor inspraak van de gebruikers. Deze staan nu in de kou.
    Gust Crabbe

    1. Ik volg dit dossier niet, en spreek me dus niet uit over de inhoud ervan. Maar de overleden vader van de schepen hierbij betrekken is werkelijk beneden alle peil. Dorpspolitiek van het allerlaagste niveau. Is dit de manier waarop N-VA voortaan aan politiek wenst te doen?

      1. De persmededeling gaat niet uit van N-VA. Bovendien willen de leden van de cultuurraad het werk van Felicien Bosmans veilig stellen en niet laten afbreken. Dat de dochter daar niet in geslaagd is vinden wij zeer spijtig. Wij hebben veel respect voor hem en zijn werk en zijn diep ontgoocheld.

Comments are closed.

Ontdek meer van Sint-Pieters-Leeuw nieuwssite

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder