VLAANDEREN / VLAAMS-BRABANT: – Wil je digitaal je fietstocht plannen? Dat kan. Want het fietstoerisme in Vlaanderen schakelt naar de hoogste versnelling.
Toerisme Vlaanderen, Toerisme Vlaams-Brabant en de diensten voor toerisme van de vier andere provincies werkten intensief samen om de populaire provinciale fietsnetwerken gratis vrij te geven voor digitale toepassingen.

Open data van populaire fietsroutenetwerken
Fietstoeristen kunnen vanaf dit voorjaar via hun thuispc of zelfs onderweg, via wifi of smartphone, de meest actuele versie van de netwerken raadplegen. Het neusje van de zalm naast de traditionele papieren kaarten. De initiatiefnemende overheden stimuleren privéaanbieders om met de vrijgegeven data zo snel mogelijk kwalitatieve routeplanners te ontwikkelen.

Inspelen op mobiel internet met toeristische troeven
Met de digitale vrijgave van de provinciale fietsknooppunten willen de provincies en toerisme Vlaanderen inspelen op de digitale revolutie die door de smartphone, tablet en wifi-netwerken wordt ontketend. De digitale vrijgave van het provinciale fietsknooppuntennetwerk stimuleert de ontwikkeling van kwaliteitsvolle fietsrouteplanners en biedt een platform aan voor handige en verrassende toepassingen voor de populaire smartphone. Ook de andere provincies waren snel overtuigd. De nieuwe technologie opent immers tal van mogelijkheden om de provinciale toeristische troeven efficiënt te promoten

Vijf provinciale knooppuntennetwerken in een centrale Vlaamse databank
De provinciale toeristische diensten en toerisme Vlaanderen hebben in de loop van 2011 de vijf provinciale knooppuntennetwerken geïntegreerd in een centrale Vlaamse databank. Er werden ook de nodige regelingen getroffen om deze databank zo actueel mogelijk te houden. Vanaf januari 2012 kunnen spelers op de private markt een licentie nemen.

Het is een streefdoel om voor privéspelers zoveel mogelijk drempels weg te nemen. Zo zal toerisme Vlaanderen de nieuwe centrale databank beheren en in naam van de 5 provincies optreden als licentiegever. Het digitaal gebruik van de data is bovendien gratis. Anderzijds wordt ook de kwaliteit van de gebruikte gegevens bewaakt.

Fietsrouteplanner Routeyou
Dat het nieuwe licentiebeleid in staat is om de creativiteit van digitale markt te stimuleren blijkt alvast uit de nieuwe toepassing die het Vlaamse bedrijf routeyou naar aanleiding van de vrijgave heeft ontwikkeld.

 
•Routeyou lanceert met FietsKnooppunten.RouteYou.Com een nieuwe fietsrouteplanner die het plannen over het fietsknooppuntennetwerk combineert met de mooiste of de kortste route naar een bepaalde bestemming.
•De nieuwe knooppuntenplanner maakt het ook mogelijk om bij het plannen van een route rekening te houden met bezienswaardigheden en moeilijkheidsgraden zoals hellingen.
•Bovendien kan je de route tijdens het fietsen ook bekijken op een smartephone.
Ook fietsnet.be was er snel bij om een licentie te nemen. Deze populaire fietsrouteplanner zet sterk in op de meest actuele en correcte informatie over het knooppuntennetwerk en zal de vrijgegeven data gebruiken als een nieuwe belangrijke informatiebron.

%d bloggers liken dit: