NEGENMANNEKE: – Burgemeester Lieve Vanlinthout wil geen terugkeercentrum voor illegalen in Negenmanneke Het gaat om een open centrum met 100 plaatsen om mensen te groeperen tijdens de laatste dertig dagen van hun verblijf in België.

De ontslagnemende regering ruziet over de plaats van zo’n centrum, waar vluchtelingen 30 dagen kunnen verblijven in afwachting van hun vrijwilliger terugkeer.
Burgemeester Lieve Vanlinthout vernam vanmorgen uit de kranten dat het oog van de regering is gevallen op een voormalig rusthuis in Negenmanneke. Ze is daar niet over te spreken dat ze voor een voldongen feit geplaatst wordt.

Burgemeester Lieve Vanlinthout: ” Ik hoop het nog kunnen tegen te houden. Ik heb daarvoor volgende donderdag een vergadering belegd met de kabinnetten van Wathelet (Dienst Vreemdelingenzaken) en Courard (Fedasil) en ook van de Premier. En ik hoop dat we daar ons standpunt kunnen verdedigen.”


Burgemeester Lieve Vanlinthout: “Dat heeft belangrijke gevolgen voor onze gemeente en heeft een grote impact op de bevolking. Ik ben er absoluut tegen dat er op die plaats en in dat gebouw zo’n terugkeercentrum komt. Als je daar 85 volwassen mensen onderbrengt die niets te doen hebben en niets om handen hebben, dan is dat om problemen vragen. Die mensen gaan daar rondhangen op straat  en in de grote winkels vlakbij, zoals Media Markt. Voor de veiligheid van mijn eigen inwoners en voor de veiligheid van de asielzoekers zelf, kan ik die inplanting helemaal niet goedkeuren.”
.

De bevoegde staatssecretaris Melchior Wathelet plant een terugkeercentrum. Een open centrum, waar men gedurende 30 dagen zal proberen om de papieren van afgewezen asielzoekers in orde te brengen om hen dan terug te doen keren naar hun thuisland. Dit zal nog de enige plek zijn waar een afgewezen asielzoeker van opvang kan genieten. De andere keuze is onderduiken in de illegaliteit. Mensen die in deze periode niet vrijwillig willen vertrekken, worden naar een gesloten centrum overgebracht om hen dan gedwongen terug te sturen.

Terugkeercentra zijn contraproductief. En ook niet per se goedkoper.” reageert Els Keytsman, directeur Vluchtelingenwerk Vlaanderen op dit plan in een persbericht van 27/07/2011.
.
Woon –en Zorgcentrum (WZC) New Atlantis in de ST.-Stevensstraat in Negenmanneke sloot op 1 februari 2010 zijn deuren. De erkenning van het WZC werd niet verder verlengd mede gelet de verouderde infrastructuur van de instelling, die niet meer voldeed aan de nieuwe Vlaamse wetgeving terzake. Daarop besloot de directie New Atlantis te sluiten.

Written by nieuwssite

Onafhankelijke nieuwssite met nieuws uit Sint-Pieters-Leeuw en zijn deelgemeenten.

%d bloggers liken dit: