SINT-PIETERS-LEEUW / ZUUN: -Bij Brouwerij Belle Vue op de Bergensesteenweg in Sint-Pieters-Leeuw is deze ochtend iets voor 09.00 uur een ammoniaklek ontstaan bij werkzaamheden in de brouwerij.
Drie arbeiders van een externe firma zijn zwaar gewond.
Het medisch urgentieplan werd afgekondigd.
.

De Bergensesteenweg werd in beide richtingen afgesloten. In de omgeving van de brouwerij werd een veiligheidszone ingesteld.
De politie vraagt buurtbewoners  om de deuren en ramen gesloten te houden.
Automobilisten wordt gevraagd de airco- en ventilatiesystemen af te zetten.

Door de vrijgekomen amoniakdampen zijn het nabijgelegen zwembad, de Post en Colruyt preventief ontruimd en gesloten.
De 22 werknemers van Belle-Vue worden opgevangen in dienstencentrum Negenhof.

De drie gewonde arbeiders, waarvan twee zwaar verbrand,  zijn naar het brandwondencentrum in Neder-over-Heembeek overgebracht.
Een speciaal team van de Brusselse brandweer is ter plaatse om het lek te dichten samen met de brandweer van Halle.

Het ammoniaklek in de brouwerij ontstond toen drie medewerkers van een externe firma in de brouwerij ontmantelingswerken aan een oude installatie uitvoerden. Ze waren oude ammionakleidingen in een koelinstallatie aan het vervangen.

UPDATE 11.30 uur:
Intussen is het speciale team van de Brusselse brandweer erin geslaagd om het ammoniaklek in brouwerij Belle-Vue te dichten. De brandweerlui zijn rond 11 uur begonnen met het opruimen van de gevaarlijke stoffen.

UPDATE 12.05 uur:

Burgemeester Lieve Vanlinthout: ” Het medisch rampenplan blijft nog steeds van kracht.
De amoniakwolk in de omgeving van de brouwerij is verdwenen. Maar in de brouwerij zelf is er op dit moment nog een concentratie van amoniak die nu moet opgelost worden door een product. Zolang die verwerking niet is gebeurd, en dit zal nog een tijdje duren, is daar nog niet alle gevaar geweken en houden we de handelszaken in de buurt preventief gesloten“.

De Bergensesteenweg (N6) blijft afgesloten tussen de Groot-Bijgaardenstraat en de Frans Baesstraat.
    

Hans Van Schepdael, brandweerluitenant Halle: ” We hebben in een eerste fase de citerne waar het product inzit afgesloten, wat ook gelukt is.
De tweede fase is dan eigenlijk, beneden in het lokaal waar het product naar buiten komt, om daar de nodige handelingen te treffen om daar ook het product te doen stoppen met stromen. Dat is ook gelukt. En nu zijn we bezig met de verdere opruimings werkzaamheden.”

UPDATE 16.00 uur:
Burgemeester Lieve Vanlinthout: ” Alles is nu onder controle. Het medisch rampenplan is opgeheven.
rond 15.15 uur konden we ook de Bergensesteenweg terug open stellen, dit dus voor dat de avondspits begon. Ook het zwembad is terug open“.

De amoniakleidingen waar aan gewerkt werd dienden om het gebrouwen bier na het brouwproces af te koelen.
Deze dienden vervangen te worden. De voorbije dagen hadden mensen van Belle-Vue (InBev) en mensen van de externe firma die de werken gingen uitvoeren de buizen en kritische punten gecheckt.  Hoe het amoniak ongeval  deze morgen is kunnen gebeuren is op dit moment nog niet gekend.
Van de drie zwaar gewonde arbeiders vechten er twee voor hun leven.

UPDATE 18.45 uur, persbericht InBev:
Leuven, 27 september 2011, 18u45.
Deze ochtend omstreeks 8u50 vond er bij de ontmanteling van een oude koelinstallatie een ammoniaklek plaats in de brouwerij Belle-Vue in Sint-Pieters-Leeuw. Daarbij vielen drie zwaargewonden, waarvan er nog twee in kritieke toestand verkeren. De hulpdiensten werden onmiddellijk verwittigd. De brandweer en het MUG-team waren snel ter plaatse.

De gemeente Sint-Pieters-Leeuw kondigde het noodplan af waardoor de hulpverlening centraal werd gecoördineerd. AB InBev en burgemeester Lieve Vanlinthout van Sint-Pieters-Leeuw, die de leiding nam, werkten nauw samen.

Drie medewerkers van een externe firma, die de werken uitvoerden, werden bevangen door ammoniak en geraakten verwond. Een medewerker werd naar een ziekenhuis in de buurt gebracht, twee medewerkers naar het brandwondencentrum van Neder-Over-Heembeek. Deze twee slachtoffers bevinden zich helaas nog in kritieke toestand. AB InBev volgt hun situatie op de voet. De familieleden werden op de hoogte gebracht en worden begeleid.

AB InBev medewerkers die aanwezig waren, werden geëvacueerd en opgevangen in de buurt; ze werden er opgevangen, kregen psychologische bijstand en ondergingen indien nodig een medisch onderzoek.

De brouwerij werd ontruimd. Na de nodige maatregelen en controles, werd de brouwerij door de hulpdiensten ondertussen weer vrijgegeven. De brouwactiviteiten zullen naar alle waarschijnlijkheid pas begin volgende week hernemen, en richt eerst al haar aandacht op de slachtoffers, hun familie en de communicatie, nazorg en verdere bijstand voor de andere medewerkers. De zorg voor de slachtoffers en de veiligheid van de medewerkers komt op de eerste plaats.

Het medisch noodplan werd ondertussen afgeblazen en alle omwonenden, die hun woning tijdelijk niet meer konden bereiken, hebben weer toegang tot hun woning.

De precieze omstandigheden waarin het incident zich voordeed, zijn nog niet gekend en worden grondig onderzocht. AB InBev verleent haar volle medewerking aan het onderzoek, dat in handen is van de bevoegde instanties.

Ontdek meer van Sint-Pieters-Leeuw nieuwssite

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder