SINT-PIETERS-LEEUW: – Vrijdag 30 september 2011 opent in Sint-Pieters-Leeuw de tentoonstelling ‘Een koninklijk paard met wereldfaam’.
Zondag 2 oktober 2011 vanaf 12 uur officiële provinciale prijskamp Vlaams-Brabant van het Belgisch Trekpaard met heel wat randanimatie.
  

Tentoonstelling ‘Een koninklijk paard met wereldfaam’.
De expositie geeft een kijk op de rijke geschiedenis van het Belgisch trekpaard en de rol die de koninklijke familie opnam om ons trekpaard mee wereldfaam te geven.
Curator Chris Thijs: . “Ik heb in mijn zoektocht naar bruikbaar materiaal voor onze thema-tentoonstelling een schat aan informatie en beelden gevonden, genoeg om drie volwaardige tentoonstellingen in te richten. Dus kon ik een strenge selectie maken. Bijgevolg is het resultaat een prachtig overzicht van de relatie trekpaard en koninklijke familie, van Albert I over Leopold III, Boudewijn en Albert II als jonge prins”.

Maar dat ons Belgisch trekpaard, momenteel in haar voortbestaan ernstig bedreigd, in het verleden ook zeer bekend was als export product over de hele wereld worden eveneens geïllustreerd.

Provinciaal kampioenschap Belgische trekpaarden
Op zondag 2 oktober vanaf 12.00 uur is er dan het provinciaal kampioenschap, ingericht door de Vlaams Brabantse kwekers en de Koninklijke Maatschappij het Belgisch Trekpaard.
Vlaams Brabant is de enige provincie die kan bogen op een groter aantal inschrijvingen, namelijk 88 en 16 jonge veulentjes.

Veulenkampioenschap: het publiek kiest het kampioenenveulen
Via de website van Landbouwleven kan het grote publiek stemmen tot vrijdag 30 september (12 uur) en deze stemmen gelden voor 50%, de andere 50% zijn ter plaatse toe te kennen door het aanwezige publiek.
Ook enkele veulens van 4 Leeuwse kwekers doen mee.
• fokker Jeroen Hemelings, Sint-Pieters-Leeuw.
• fokker Marcel en Chris Vossen-Thijs, Vlezenbeek
• fokker Hubert Hendrinckx, Sint-Pieters-Leeuw.
• fokker Gust Crabbe, Vlezenbeek
Stemmen kan via:
http://www.landbouwleven.be/nl/page/mooiste-veulen-van-vlaams-brabant-2011/1144.aspx
Je kan tot 30 september 2011 via de site stemmen op één van deze schattige snoetjes!

 

Randanimatie + primeur!
Met het klassiek ‘vliegend tapijt’, rijden op trekpaard, hoefsmid, Paardentram voor een rondleiding in het domein, toilettage, …
En als alles goed verloopt is er zelf een primeur voor Vlaanderen.
Namelijk een kermismolen getrokken door een Belgisch trekpaard. Zo zal de jeugd op spectaculaire wijze in contact komen met het Belgisch trekpaard.

Praktische info:
Zaterdag 1 en zondag 2 oktober tentoonstelling van 10 tot 18 uur.
Zondag 2 oktober: prijskamp, veuelenkampioenschap en doorlopend animatie met trekpaarden.
Colomapark en kasteel, J. depauwstraat, Sint-Pieters-Leeuw.
GRATIS INKOM

Meer info: www.brabantsekwekers.bewww.trekpaard.be

%d bloggers liken dit: