SINT-PIETERS-LEEUW: – Voor het 4e opeenvolgende jaar organiseerden Vzw Idee Kids, organisator van vakantiekampen, en Vzw Zinloos Geweld, een simultane ‘knuffelsessies’ op 14 Idee Kids-kamplocaties in heel Vlaanderen waaronder aan de Kampplaats BS St.-Stevensschool in Sint.-Pieters-Leeuw.
De kinderen maakten één grote denkbeeldige keten en op elke locatie werd een ‘geweldige’ Paashaas geknuffeld, maar ook elkaar. De actie maakt deel uit van de campagnemaanden tegen zinloos geweld.

Wie om 13.30 langs de kerk in Negenmanneke liep zal het geweten hebben de kinderen van het Idee Kids kamp riepen uit volle borst dat ze tegen geweld waren. Om dit te illustreren gaven ze de Paashaas enkele dikke knuffels.

Silvie Bonne, VZW Idee Kids: “Al onze Idee Kids Projectkampen hebben een educatief-pedagogisch tintje. Het zijn kampen waar de kinderen iets van opsteken. Op kamp komen kinderen ook wel eens in conflictsituaties terecht. Met onze groepsknuffel willen we hen sensibiliseren om geweld nooit als een oplossing te zien. In de Idee Kidswerking besteden we daar veel aandacht aan. Nu willen we de kinderen op een ludieke en kindvriendelijke manier duidelijk maken dat we allemaal tegen ELKE vorm van geweld, agressie en pesten zijn. In Vlaamse scholen wordt gemiddeld één kind op vijf gepest. Bijna één kind op twintig heeft er dagelijks mee te maken. Uit Europees onderzoek blijkt zelfs dat Vlaanderen Europees koploper ‘pesten’ is. Pesten is en blijft een zeer hardnekkig probleem. Het aanpakken is een gedeelde verantwoordelijkheid waarover ouders én school met elkaar in gesprek moeten gaan. Erover praten is dus heel belangrijk, wat ook gebeurt in de Idee Kidskampen.” Info: ideekids.be.

Christian Lapinne, voorzitter vzw Zinloos Geweld: “Per dag vinden 16 geweldmisdrijven plaats op scholen; zeven op tien ouders weten niet dat hun kind online gepest wordt! Uit alle onderzoeken blijkt dat communicatie steeds aan de basis ligt van geweld. De vzw pleit ervoor dat ‘Geweldloze Communicatie’ als nieuw vak zou worden opgenomen in zowel basis als secundair onderwijs, maar ook en vooral in de leerkrachtenopleiding waar nog altijd lessen ontbreken om preventief met geweld om te gaan. We vinden het alvast belangrijk én fijn dat we met dit gezamenlijk initiatief reeds voor het 4e jaar een ludieke act hebben om onze campagnemaanden extra in de kijker te zetten en te ondersteunen. Want overal in Vlaanderen lopen in april-mei-juni diverse preventie- en sensibilizeringsprojecten in gemeenten, scholen en organisaties, naast cartoonexpo’s, ebay-veilingen met hebbedingetjes van sportlui en meet&greets met BV’s.” Info: zinloosgeweld.net.

%d bloggers liken dit: