SINT-PIETERS-LEEUW / VLAAMS-BRABANT: – Op 1 maart maakten we reeds melding dat de De lokale dienstencentra van Sint-Pieters-Leeuw starten met het project ‘telefoonster’ (KLIK HIER).
Sint-Pieters-Leeuw krijgt hiervoor nu subsidies van Vlaams-Brabant.

Provincie pakt vereenzaming van senioren aan

Een telefoontje van een vrijwilliger, dat is vaak het enige sociaal contact dat een vereenzaamde bejaarde rest. Omdat die telefoontjes belangrijk zijn, geeft de provincie een financiële steun van 20.000 euro aan telefoonprojecten. De deputatie heeft de subsidie verlengd voor zes lopende en twee nieuwe projecten. De OCMW’s van Liedekerke en Sint-Pieters-Leeuw starten met dez evorm van contactname.

16% is eenzaam
Sinds 2006 stimuleert de provincie Vlaams-Brabant lokale ouderenbehoefteonderzoeken. 32 gemeenten voerden al een onderzoek uit en dat levert een schat van informatie op, soms bemoedigend, maar soms ook beklemmend. Zo geven 16% van onze senioren aan dat ze zich ernstig eenzaam voelen, waarbij 6% als ernstig geïsoleerd kan worden beschouwd: ze hebben minder dan één keer per maand contact met iemand. Bij de 80-plussers is dat zelfs 11%.

Bezoekteams en telefoonprojecten
Die vereenzaming is vaak het eerste wat lokale besturen en seniorenraden willen aanpakken. Ze doen dat onder meer met bezoekteams en telefoonprojecten, waarbij vrijwilligers regelmatig contact nemen met geïsoleerde ouderen. De provincie stimuleert de telefoonprojecten met een subsidie voor Asse, Leuven, Londerzeel, Halle, Meise, Liedekerke en Sint-Pieters-Leeuw en van het Zorgnetwerk Zenneland.

Oproep!
Indien u mensen kent die door deze dienst kunnen geholpen worden, spreek er hen over of contacteer de lokale dienstencentra.
Ziet u hierin een geschikte taak als vrijwilliger voor uzelf, aarzel dan niet en neem contact met onderstaande personen, zij geven u vrijblijvend alle informatie over deze nieuwe dienstverlening.

Info:
LDC ’t Paviljoentje – wenke.peetroons@ocmwspl.be
Fabriekstraat 1A, 1601 Ruisbroek  02 377 03 55
LDC Het Negenhof – els.aerts@ocmwspl.be
Sint-Stevensstraat 62, 1600 Sint-Pieters-Leeuw  02 332 59 53

Centrumcoördinator: Karin Poldervaart  02 377 03 55  karin.poldervaart@ocmwspl.be

 

Written by nieuwssite

Onafhankelijke nieuwssite met nieuws uit Sint-Pieters-Leeuw en zijn deelgemeenten.

%d bloggers liken dit: