SINT-PIETERS-LEEUW: – De Leeuwse cultuurraad reikte vanavond in de Merselborre in Vlezenbeek de Cultuurprijs 2010 uit aan bibliothecaris Gilbert Pické en schoolhoofd André Paternoster.
Beide heren kunnen dan ook terugblikken op een professionele en culturele loopbaan waar je beleefd het hoofd moet voor buigen en dank u zeggen voor zoveel belangeloze inzet in dienst van de Leeuwse bevolking.

Hun carrière overspant een boog van meer dan veertig jaar avondlijke vergaderingen,het secretariaat van hun vereniging voeren, een resem pennenwerk en vooral het dagelijkse er zijn te midden van het cultuurgewoel.

Voorzitter van de Leeuwse cultuurraad Hubert Avaux beschreef in z’n speech beide heren:

Gilbert Pické staat synoniem voor boekhouder, akte van bib-bekwaamheid,gegradueerde bibliotheekwetenschapper, Colruyt-kaderfuncties, pionier- manager structurering Leeuwse OB’s en dé bibliothecaris, KWB-hulpsecretaris, bloedgever, Davidsfonds-penningmeester, bestuurslid en secretaris cultuurraad, Coloma-bestuurslid, sinds 1988 secretaris Gemeentelijke Werkgroep voor Streek- en Volkskunde met zo maar eventjes 30 themanummers op het palmares, medewerker fotoboek Sint-Pieters-Leeuw en het Pajottenland een land om lief te hebben. Verder een geboren verteller en er altijd graag bij.

André Paternoster, de meester, schoolhoofd in Ruisbroek, KWB-secretaris,boekenbeursman, culturele gids-expert daguitstappen OKRA en gepensioneerden gemeente, heemkundige, bloedgever en bestuurslid, cultuurraadlid, lid parochiecomité Ruisbroek. Verder een aimabel, altijd rustige eens meester altijd meester met een oeverloos geduld en diepe belangstelling voor de cultuurwereld van de gewone mens. Eigenlijk onvervangbaar.

André en Gilbert ontvingen van de Cultuurraad een schilderij van de Leeuwse kunstenaar Rik Moriau.

voorzitter Hubert Avaux van de Leeuwse cultuurraad had op het slot  nog een oproep voor het gemeentebestuur:

Hubert Avaux: ” Ik heb een beleefde oproep naar het gemeentebestuur gedaan. Ik zou graag hebben dat de cultuurraad terug een werkings subsidie krijgt. Uiteindelijk is dat het kloppend hart van socio-cultuur leven in Sint-Pieters-Leeuw. Ten tweede zou ik graag hebben dat de huidige cultuur vzw’s die zeer goed werken,  dat deze geconformeerd worden d.w.z. dat die in overeenstemming gebracht worden met de nieuwe cultuurpact- wetgeving zodat wij kunnen blijven werken in een overleg orgaan dat in mijn inziens een sokkel is en eenvoudig werkt.

André Paternoster, Hubert Avaux en Gilbert Pické

We vroegen aan André en Gilbert een eerste reactie.

André Paternoster:” Het doet deugd en toch nog onverwacht om de cultuurprijs te mogen ontvangen.”
Gilbert Pické: ” We zijn al die jaren bezig geweest. Spontaan, normaal,… dat zit blijkbaar in onze aard hé.”

– Jullie zijn dan ook actief in heel wat verenigingen en ook in de Cultuurraad.
Gilbert Pické:” Eigenlijk is het grappig er werd in de speechen zelf naar gerefereerd, toen de cultuurraad werd opgericht was ik er bij. En ook aan de opstelling van de statuten om de prijs te winnen heb ik zoveel jaar geleden aan meegewerkt met toen onze schepen en later burgemeester zaliger Felicien Bosmans. Maar nooit gedacht het zelf in ontvangst te mogen nemen. Maar we danken de mensen die daar voor gezorgd hebben.

– Tijdens de speechen dankten de sprekers ook steeds jullie vrouwen.
André Paternoster: ” Ja, ja die hebben allebei veel geduld moeten hebben! We waren veel, veel,… avonden bezet en daarvoor wil ik mijn vrouw ook zeer hartelijk voor bedanken dat ze dat toegestaan heeft.”
Gilbert Pické: ” Toen onze kinderen klein waren zei mijn vrouw ‘de kinderen gaan groot zijn zonder dat je het weet’ daar ik zo vaak buitenshuis was voor vergaderingen en in die tijd ook nog wat avondschool dus ja ik was steeds drie, vier avonden per week weg.”

– De heemkunde van Sint-Pieters-Leeuw ligt jullie ook nauw aan het hart.
Gilbert Pické: ” Door felicien Bosmans die in 1980 de heemhundige kring oprichte hebben we inderdaad een parralel. In 1988 ben ik erbij gekomen en iets later André ook en zo hebben we samen toch al 20 jaar aan LEWE gewerkt, gesleuteld en bezig geweest en altijd actief geweest. Zo hebben we tot op heden 30 thema nummers uitgegeven en er staan nog heel wat nieuwe nummers op stapel voor de komende maanden.”

– Jullie zijn beide echt gestoken door de microbe blijkbaar.
André Paternoster: ” Ja we hebben altijd goed en vriendschappelijk kunnen samenwerken en dat duurt natuurlijk hé!”

%d bloggers liken dit: